Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Propituje današnju stvarnost tematizirajući ljude i događanja

13.05.2017. 22:00
Propituje današnju stvarnost tematizirajući ljude i događanja


U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru održana je promocija knjiga Ante Skazlića Zbirka priča Velebitska elegija. O knjizi je govorio Božidar Šimunić i sam autor, dok je program upotpunila glazbenica, prof. Anita Nikić.
– Osim knjige Zbirka priča Velebitska elegija, 61-godišnji Ane Skazlić iz Poličnika dosad je objavio još tri romana: I nebo je plakalo (2011.), Zov južnih mora (2012.) i Tajna mornareve kćeri (2014.), rečeno je u uvodu promocije.
Skazlić je diplomirao razrednu nastavu na Pedagoškoj akademiji. Studirao je i teologiju, poslije čega je radio kao vjeroučitelj u Osnovnoj školi Poličnik.
– Kao prvo uočavamo da Skazlić u svojim novelama propituje ovu našu današnju stvarnost tematizirajući ljude i događanja na jedan iznimno osebujan, vlastit način, kazao je Božidar Šimunić, predsjednik Ogranka MH.
Odabirući teme i motive s odgovarajućim likovima i tako stvarajući privlačno književno-umjetničko štivo, Skazlićeve novele klasičan su primjer ove književne vrste i njegova narativnost i karakterizacija likova sasvim lijepo određuje njegovu novelu, odnosno priču.
– Posebice se dade uočiti da onaj obrat ili poanta, koja se zna pojaviti kod novele i kod Skazlića ima svoje mjesto. Jedno realističko fabuliranje i tematiziranje aktualnih društvenih problema u Skazlićevim novelama doneseno je iznimnom ekonomičnošću, sažeto, s naglašenom izvornošću, koncentracijom i uvjerljivošću osnovne teme, to znači sadržaja, glavne misli, sve to rezultira dostignutim jedinstvenim dojmom cjelovitog doživljaja, ističe Šimunić, te nastavlja:
– Ne mislimo Skazlićev novelistički rad uzdizati visoko i stavljati ga uz bok poznatih svjetskih pisaca i njihovog novelističkog rada, ali kad već govorimo o Skazlićevu pisanju, treba reći da je novela kao književna vrsta tijekom povijesti od svoga nastajanja usavršavana, da je u povijesti književnosti poznato više zbirki ovakvih književnih uradaka, navodi Šimunić.
Čitatelju ovih Skazlićevih novela neće promaknuti jedan originalni ustrojbeno-kompozicijski, zapravo tematsko-povezni način pisanja. Gotovo u svim proznim Skazlićevim sastavima uočava se neka vrsta takozvanog lajtmotiva: rodna gruda, domovinsko tlo, a ponajviše planina Velebit, koje Skazlićevim likovima, poslije životnih peripetija, napora, muka, životnih neuspjeha, pružaju utjehu, bilo u stvarnom vraćanju mjestu podrijetla ili, pak, samo u mislima.
– Velebit je u ljudima, oni jednostavno bez njega ne mogu, Velebit podsjeća na život, Velebit je sudbina. On je čarobnost, ljepota, stup i čvrst temelj na kojem se život odvija. Skazlić čovjeka i njegov život poistovjećuje s Velebitom, Velebit je simbol života koji na sebe preuzima ljudske sudbine, Velebit i njegovi snježni vrhovi, pogledi s Velebita na more, njegova tišina, ali i čarobni odsjaj sunčevih zraka, sve to zaokuplja ljude, likove Skazlićevih novela, naglasio je Šimunić.
Pritom ističe kako Skazlićev stil karakterizira jasnoća, jednostavnost i lakoća pripovijedanja.
– Skazlić na izniman emocionalan način, kratkim i brzim potezima zna duboko ući u ljudsku osamljenost, jednom riječju priče Skazlićeve zadiru do srži svakog pojedinca, zaključio je Božidar Šimunić.