Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Spas u mliku i ribi

Autor:

13.06.2009. 22:00


Kako zadržati Hrvate na zemlji da se i dalje bave poljodjelstvom, dobro pitanje na prijenosu utakmice Hrvatska-Ukrajina postavi Edi Bajlo, vrsni domoljub i gimnazijski ravnatelj u miru.
S mlijekom na kopnu i ribom na moru, kratko odgovorih.
Mlijeko veže sve poljodjelske proizvodnje: meso, kožu, stajski gnoj, pašnjake i oranice, gotovo cjelokupni plodored u sustavu poljodjelstva, učeno će prekaljeni politički vuk Davor Aras.
Stoka treba poljodjelce, osobito mljekare čitavu godinu.
Ratarstvo ih veže 120 dana, voćarstvo i povrćarstvo i vinogradarstvo 180 dana.
Gotovo 120.000, odnosno dvije trećine hrvatskih poljodjelaca i registriranih upisnika seljačkih obiteljskih gospodarstva drži stoku i proizvodi mlijeko, nadodah.
Uništimo li mlijeko, uništili smo stočarstvo, ali i poljodjelstvo, zaključuje domaćin Paleka.
Bez stočarstva nema smisla biljna proizvodnja, a plodnost tla ne može se održavati bez stajskog gnojiva.
Na moru problemi su višestruki, ulov ribe stagnira i smanjuje se. Okolišni razlozi na prvom su mjestu, ali i strahoviti prelov ribe. Uzgoj ribe je jedino rješenje, a ulov ribe sve više će stajati kao turistička atrakcija.
Ulaganje u uzgoj ribe ostaje jedina prigoda za priobalno koćarstvo, kao morska odstupnica hrvatskog poljodjelskog pučanstva.
Dakle, spas je u mliku i ribi, zaključi Bajlo. Je i u Petriću koji je upravo fulao ključnu loptu, doda Aras.
Premda nezadovoljni rezultatom svi skupa navalismo na pijanu grdobinu spremljenu od Grande Teste u režiji domaćina Nike Paleke.
Vaš Bage