Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ivan Gobin – prvi zadarski Iron Man

Autor: Andrija Prović

13.06.2010. 22:00
Ivan Gobin – prvi zadarski Iron Man


Treniram šest dana u tjednu, a odradim ukupno osam treninga. Oni traju minimalno sat, do sat i pol. Zavisno o disciplini. Primjerice, plivanje je uvijek jedan, a vožnja biciklom dva sata. U početku je bilo teško, no s vremenom se navikneš na 10 sati treninga tjedno. Ipak, to nije dovoljno, morat ću još popraviti svoja vremena
Triatlon – atletsko i aerobno natjecanje koje se sastoji od plivanja, vožnje bicikla i trčanja, relativno je mlad, ali i brzo rastući sport sa sve većim brojem poklonika. Izuzetak, naravno, nije ni Zadar. Entuzijazam bivšeg trekingaša Ivana Gobina tako je u rujnu prošle godine prerastao u novonastali Triatlon klub, udrugu istomišljenika i zaljubljenika u ovu olimpijsku disciplinu. Od svojih početaka pa do danas, TK Zadar prikupio je desetak članova, a Gobin i Hrvoje Ostojić dva su registrirana triatlonca u svojoj zahtjevnoj, prvoj sezoni. Ipak, bez obzira na činjenicu da Zadrani nemaju trenera, a pripreme za natjecanja odrađuju sami, Ivan Gobin nije trebao dugo čekati na prvi zapaženiji rezultat. Prošli tjedan u Puli je osvojio treće mjesto na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u sprint triatlonu. Doduše, treće mjesto izborio je u konkurenciji hrvatskih predstavnika i u kategoriji seniori 2 (iznad 30 godina), no za početak više nego dovoljno. A dovoljno i za povod razgovoru s utemeljiteljem, da ne kažemo pionirom, zadarskog triatlona.
Kako je sve počelo
– Sudjelovao sam u brdskim utrkama treking lige, što me je i povuklo na jednu pustolovnu utrku koja se održavala prošle godine u Puli. Poslije nje, počeo sam voziti bicikl, shvatio da sam napredovao i u toj disciplini, a nakon što sam otplivao maraton Preko – Zadar, došao sam na ideju da se počnem baviti triatlonom – kaže Gobin, svestrani 31-godišnjak koji se, zanimljivo, do prije šest godina nije bavio nikakvim sportom.
Zašto baš triatlon?
– U trekingu nema kruha, ističe Gobin, dok svaka triatlon utrka ima svoj nagradni fond. Sport je doduše skup, posebno troškovi vezani uz bicikl, no u konačnici je isplativiji.
Zahtjevan ritam treninga i iscrpljujuća natjecanja
Iako se ne nalazi na popisu ekstremnih sportova, triatlon ide do krajnjih granica fizičke izdržljivosti. Da bi izdržali 1.500 metara plivanja, 40 kilometara bicikla i 10 kilometara trčanja, trening triatlonaca iziskuje svakodnevni, mukotrpan rad.
– Treniram šest dana u tjednu, a odradim ukupno osam treninga. Oni traju minimalno sat, do sat i pol. Zavisno o disciplini. Primjerice, plivanje uvijek jedan, a vožnja biciklom dva sata. U početku je bilo teško, no s vremenom se navikneš na 10 sati treninga tjedno. Ipak, to nije dovoljno, morat ću još popraviti svoja vremena – uputio nas je Gobin.
Koje sve discipline postoje u triatlonu?
– Olimpijski disciplina sastoji se od 1.500 metara plivanja, 40 kilometara na biciklu i 10 kilometara trčanja, no ona nije jedina. Primjerice, kad ove dionice podijelimo na pola, dobijemo sprint triatlon, a on se opet može dijeliti na pola. Na takvim utrkama natječu se kadeti. S druge strane postoji i “dupla” olimpijska disciplina, a ona je tek pola Iron mana.
Iron man, najteže je natjecanje u triatlonu na kojem se Gobin u dogledno vrijeme također vidi.
– Jednog dana – definitivno. U početku to neće biti cijela dionica, no planiram se svakako okušati.
Nisu li sve te dionice pomalo ekstremne, posebno Iron Man?
– I nisu toliko. Činjenica je da se ide do granica, međutim, u svakom trenutku možeš stati. Ovo je sport u kojem nema puno ozljeda. Ako ga usporedimo, primjerice, s maratonom, onda je vidljivo da triatlonci ne opterećuju zglobove i noge kao natjecatelji u maratonu. Mi jedan dan trčimo, ali sutradan vozimo bicikl ili plivamo te se na taj način manje trošimo. U svakom slučaju, triatlon je sport kojim se mogu, i kojim se sve češće bave rekreativci.
Triatlon utrka u Zadru
Zadar će u srpnju ugostiti svoju prvu triatlon utrku. Ivan Gobin na njoj se neće natjecati, no glavni je organizator manifestacije.
– Prvi zadarski triatlon održat će se 11. srpnja. Počet će aguatlon utrkom (plivanje i trčanje) za djecu od 10 godina, rekreativce, turiste… Ukratko, za sve one koji žele sudjelovati. Ona se održava u Arbanasima, oko otočića Sv. Klementina do Punte Bajlo gdje će se plivati 100 metara te otrčati jedan krug po Punti. Nakon aquatlona, počinje, glavna, sprint triatlon utrka. Isto tako krenut će u Arbanasima, potom ide prema Gaženici, Zemuniku i vraća se natrag u zonu izmjene u Arbanase. Poslije bicikl dionice, trčat će se uz Kolovare do Foše i natrag. Naglasio bih da ovu utrku organiziramo uz pomoć Triatlon kluba Split, jer bez njih, sami ne bismo uspjeli – rekao je Gobin.
 


Triatlon klub Zadar


Ivan Gobin, Hrvoje Ostojić (licencirani triatlonci), Nenad Martinović, Goran Simatović, Goran Lovrinov, Vinko Klarić, Božidar Petani, Ivan Sikirić, Edgar Nimac.




 


Planovi za prvu sezonu


– Planiram odraditi što više utrka koje se boduju za Kup Hrvatske. Nakon sprint triatlona u Puli, nastupit ću na skorašnjem olimpijskom triatlonu u Zagrebu, a ta je utrka ujedno i Prvenstvo Hrvatske. Nakon toga slijede Prelog, Kostrena, Split, Supetar, a sezonu ću završiti na Krku sredinom rujna. Nadam se ponavljanju uspjeha iz Pule, odnosno što boljim plasmanima kako prvenstvo bude odmicalo.