Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Biciklijade pridonose razvoju biciklizma i cikloturizma u Hrvatskoj

13.06.2011. 22:00
Biciklijade pridonose razvoju biciklizma i cikloturizma u Hrvatskoj


Biciklijada se organizira i u svrhu promicanja uporabe biciklizma kao jeftinog alternativnog načina prijevoza u gradskim sredinama, a kako ovaj događaj ima rekreativno, a ne natjecateljsko obilježje, u vožnji i druženju mogu sudjelovati svi


„Bistrina biciklijada: Zadar se vraća biciklu!”  započet će 24. lipnja u 11 sati sa  zadarskog Foruma i u njoj će  moći sudjelovati svi bez obzira  na godine, fizičku pripremljenost i model bicikla, najavljeno  je na jučerašnjoj novinskoj konferenciji održanoj na Forumu, a  u sklopu koje je zadarskoj Gradskoj upravi uručeno i šest Bistrinih parkirališta za bicikle.
Branko Ganzulić, predsjednik Turističke zajednice Grada  Zadra istaknuo je važnost rekreacije u zdravlju, kao i ekološki segment biciklizma.
– Mi ovdje na jugu često mislimo kako smo ‘najsportskiji’,  elegantni i zdravi, međutim statistika nas u zadnje vrijeme demantira i kaže kako su Hrvati, pa  tako i ovaj južni dio, postali pretili. A pogotovo naši najmlađi  sugrađani koji su nekoć, barem  se nama tako činilo, bili zaluđeni  sportom. S druge strane, grad  Zadar raste intenzitetom koji je  možda u nekim segmentima i  pretjeran, jer infrastruktura ne  može pratiti dovoljno jako taj  rast. Raste i broj vozila koji se  trenutačno po gradu kreću i bilo  bi predivno kada bi se ljudi više  koristili biciklom, jer i višestruka  je korist, kazao je Ganzulić.
Uz navedeno, biciklijada se  organizira i u svrhu promicanja  uporabe biciklizma kao jeftinoga alternativnog načina prijevoza u gradskim sredinama, a  kako ovaj događaj ima rekreativno, a ne natjecateljsko obilježje, u vožnji i druženju mogu  sudjelovati svi. Ipak, organizatori preporučuju da se prije dolaska provjeri ispravnost bicikla, a mlađima savjetuju obveznu uporabu kacige. Okupljanje sudionika bit će na Forumu od 9 sati, a svi sudionici  biciklijade do 11 sati moći će  popuniti prijavnice i sudjelovati  u nagradnom izvlačenju za jedan od pet bicikla. Sudionicima  biciklijade bit će podijeljeno i  555 majica te bočice vode.
Kolona koju će predvoditi  predstavnici Grada Zadra, Turističke zajednice Grada Zadra, novinari i zaposlenici Coca-Cole kretat će se smjerom:  Riva – Foša – zgrada Peglica –  Jazine – Mala pošta – Borik –  Obala kneza Trpimira – Forum.  U vrijeme prolaska kolone promet tim dijelovima grada bit će  zaustavljen kako bi biciklisti  mogli nesmetano proći. 
Za sudionike će biti organiziran bogat zabavan program  tijekom cijelog dana s nastupom benda Rockatansky i revijom starih bicikala, a u nagradnoj igri petero sudionika  bit će nagrađeno biciklima kao  i drugim nagradama. Svi će sudionici biciklijade sudjelovati i  u snimanju milenijske fotografije, koju će u 12 sati na Forumu  snimati poznati fotograf Šime  Strikoman. Njemu će to biti  246. milenijska fotografija, otkrio je jučer na konferenciji, a  oblik bicikla u koji će stati svi  oni koji se žele naći na fotografiji, snimao je još jednom  prije toga u Zagrebu.
Projekt Bistrine biciklijade  održava se od 2003. godine, a  biciklijade se svake godine  održavaju u drugom gradu,  okupljaju znatan broj sudionika te aktivno pridonose razvoju  biciklizma i cikloturizma u Hrvatskoj. Zadarsku inačicu biciklijade organiziraju Coca-Cola HBC Hrvatska i njezina prirodna voda Bistra u suradnji s Gradom Zadrom, Turističkom zajednicom Grada  Zadra, Policijskom upravom  zadarskom i Udrugom „Moj  bicikl” te uz podršku Škole narodnog zdravlja „Andrija  Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.