Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŠRC Višnjik prelazi na zemni plin

13.06.2011. 22:00
ŠRC Višnjik prelazi  na zemni plin


Do studenog ove godine Športsko-rekreacijski centar Višnjik trebao bi prijeći na zemni plin. Višnjik bi se na gradski plinovod trebao spojiti iz pravca Kauflanda, a prelazak s lož ulja na plin, prepolovit će troškove zagrijavanja Dvorane Krešimira Ćosića i zatvorenog plivališta Višnjik.
Posebice je to važno u slučaju zatvorenog plivališta pa nam tako mjesečna razina potrošnje lož ulja varira od 200 litara u ljetnim do 1.500 litara u zimskim mjesecima. Godišnje za trošak lož ulja izdvajamo oko 1,5 milijun kuna. Srećom, naša energana je projektirana tako da se sva tri plamenika mogu prebaciti na plin. Još uvijek ne znamo točnu kalkulaciju, tj. koliko će koštati zemni plin, ali uzimajući u obzir cijene u ostalom dijelu Hrvatske, plin je jeftiniji za oko 50 posto, rekao nam je jučer direktor ŠRC Višnjik Dino Bailo.
Bailo dodaje da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio Gradu Zadru 1,030.000 kuna za instalaciju solarnih panela. Projekt solarnih panela ovih bi dana trebao biti gotov što bi značilo dodatnu uštedu energenata i do 30 posto.
Time bi se postigla velika ušteda i na sanitarnoj vodi, a instalacijom solarnih panela praktički bi ljeti mogli isključiti energanu, rekao je na kraju Dino Bailo.