Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za asfalt kroz Podgradinu 1,9 milijuna kuna

13.06.2012. 22:00
Za asfalt kroz Podgradinu 1,9 milijuna kuna


Asfaltira se 2,4 kilometara ceste s ugibalištima za autobusna stajališta, ivičnjacima i odvodnjom. Ukupna vrijednost radova iznosi 1,9 milijuna, rekao je Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije


Za nekoliko dana napokon će prestati muke vozača iz Podgradine i prolaznika.
Naime, u tijeku je asfaltiranje znatno oštećene županijske ceste Ž6020 kroz ovo selo što posebno veseli 850 žitelja. Radove izvodi tvrtka TIM d.o.o. Nadin.
– Što se tiče ceste kroz Podradinu ovdašnji žitelji mogu sasvim odahnuti. Asfaltira se 2,4 kilometara ceste s ugibalištima za autobusna stajališta, ivičnjacima i odvodnjom. Ukupna vrijednost radova iznosi 1,9 milijuna, rekao je Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije.
Općina Posedarje u ovom projektu sudjeluje s oko 350.00 kuna. Osigurala je svu potrebnu dokumentaciju i rješavala vlasništvo za ugibališta i odvodnju.
– Nakon izgradnje vodovodne mreže na red je došla i kompletna, obuhvatna adaptacija ceste u Podgradini. Po završetku bit će to moderna cesta koja će omogućiti sigurnost svih sudionika u prometu, ističe načelnik Ivica Juričević.
– Osim radova na prometnici kroz Podgradinu užurbano se radi na završnim pripremama za dobru turističku sezonu i za dolazak gostiju, poručio je Juričević, po funkciji predsjednik općinske Turističke zajednice.
Pored znatnih oštećenja i prekopavanja za vodovodnu mrežu i vodovodne priključke na objekte, cesta je i prije bila veliki problem ovog mjesta naslonjenog na Novigradsko more i općinsko središte Posedarje. Pored dotrajalosti i kiša, hladnoća i led bili su dodatni uzrok brojnih pucanja asfalta i nastanka oštećenja, pukotina i udubljenja na kolniku.
– Djelatnici ŽUC-a svakodnevno obilaze ceste koje su u njihovoj nadležnosti te također svakodnevno vrše popravke i obnovu na njima. Do glavne turističke sezone ‘pročešljat’ ćemo i preostali dio županijskih prometnica na širem zadarskom području kako bi spremno dočekale turiste, kaže Fabijan.
Kako bi što više podigli razinu sigurnosti na cestama tijekom turističke sezone trenutno se rade brojna uređenja lokalnih, županijskih i državnih cesta. Rekonstruiraju se i presvlače kolnici, rade se i raskrižja, rotori, ulazi u naselja.
– Osim nužnih aktivnosti na redovnom održavanju određenih javnih cesta, kao i svake godine za vrijeme trajanja glavne turističke sezone, od 15. lipnja do 15. rujna, zabrana je radova na cestama. Iznimno u određenom dijelu sezone su dozvoljeni radovi koji se obavljaju na autocestama i državnim cestama radi dovršenja započetih radova te izgradnje i rekonstrukcije javnih cesta, podsjetio je.
– Neodgodiva održavanja na cestama moraju se odvijati uz obvezu praćenja cestovnog i drugog prometa u širem području, uz mogućnost zaustavljanja radova i povećanja protočnosti cestovnog prometa ako se za to ukaže prilika, objašnjava Mile Fabijan.