Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zbog previše odlikaša presuđivat će bodovi s natjecanja

Autor: Irena Jurjević

13.06.2013. 22:00
Zbog previše odlikaša presuđivat će bodovi s natjecanja

Foto: Zvonko KUCELIN



Nova pravila oko upisa učenika u srednje škole donijela su i neke nejasnoće, ali i nezadovoljstvo roditelja koji su počeli strahovati da njihov odlikaš, zbog toga što nije sudjelovao na nekom od natjecanja koje donosi dodatne bodove neće moći, unatoč izvrsnim ocjenama, upisati željenu srednju školu. U medijima su se tako pojavile tvrdnje oko nekih nelogičnosti poput one da se boduje pohađanje plesne škole, ali ne i izvrsni rezultati na natjecanju iz informatike.
Bodovanje
Zadarski ravnatelji pozdravljaju nove korake, ali i upozoravaju na pojedine promjene koje im se u praksi nisu pokazale kao najbolje rješenje. Ravnatelj OŠ Šimuna Kozičića Benje Marko Marin ističe kako je potrebno napraviti neke preinake zbog sve većeg broja odlikaša, što otežava selekciju pri upisu. Treba biti oprezan da nitko ne bude zakinut.
– Mišljenja sam da djecu koja su sudjelovala na natjecanjima i postizala rezultate svakako treba nagraditi. A to bi trebao biti stimulans i ostaloj djeci da se trude i da vide da uz redovnu nastavu dobro dođu i izvannastavne aktivnosti. No, naravno, ako postoje nejasnoće i nesrazmjeri oko bodovanja to bi svakako trebalo riješiti na nivou cijele države, a vjerujem i da hoće u neko dogledno vrijeme. Ipak, morao bih istaknuti i razlog zbog čega se u prvom slučaju krenulo s ovakvim mjerama, a to je previše odlikaša, istaknuo je Marin, dodajući kako bi u tom slučaju mala matura trebala imati svoj značaj.
– U moje vrijeme u razredu je bilo svega par odlikaša s najvišim prosjecima. Danas je u jednom razredu više odličnih, nego dobrih i vrlo dobrih učenika. I to stvara probleme pri upisima u škole, pojasnio je Marin koji smatra i da mjera ukidanja ocjena na polugodištu također nije postigla željene rezultate, zbog čega bi načine ocjenjivanja u tom dijelu školske godine trebalo ostaviti kako je i bilo.
– Ove godine je bila tolika strka oko ispita da su nam djeca na kraju imala slabije rezultate pred kraj školske godine. U razgovoru sa svojim profesorima i stručnom službom došao sam do zaključka kako se taj pokušaj bez ocjena nije baš pokazao učinkovitim, jer su ocjene na polugodištu do sada služile kao orjentir profesorima, ali i roditeljima i djeci. Imali smo tako slučajeva da su nam se javljali roditelji na razgovor jer su na kraju godine bili iznenađeni s ocjenama svog djeteta, i to iz jednostavnog razloga jer ih nisu vidjeli na polugodištu, pojasnio je Marin.
Upis bez stresa
Ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević kazao je, pak, kako je s obzirom da je ovo prvi put da se školski sustav susreće s ovakvim upisom bilo za očekivati da će biti sitnih pogrešaka u sustavu, ali vjeruje da će se onima koji mogu dokazati porijeklo svojih bodova putem potvrda to uvažiti.
– Cilj i svrha elektronskog upisa je da nijedno dijete ne bude oštećeno, da se sva djeca mogu ravnopravno natjecati za bilo koju školu u Hrvatskoj i da neko dijete s Brača, Hvara ili Dugog otoka neće morati potrošiti nikakva sredstva kako bi se prijavilo u gimnaziju u Zadru ili Zagrebu. Svatko tko školu prihvaća kao obvezu u životu kako bi stekao određene kompetencije ne bi trebao imati problema, pojasnio je Šimičević, dodajući kako će postojeće nejasnoće sustav brzo otkloniti i staviti stvari na pravo mjesto.
– Sada u sustavu postoji to da se vrednuju različita natjecanja i aktivnosti, no vjerujem da će se sljedećih nekoliko godina i tu nejasnoće razriješiti pa će se vrednovati samo ono što se steklo radom. Tada neće biti ni nezadovoljnih roditelja, a moram napomenuti i to kako i učenici ne mogu baš steći toliko bodova koliko se u javnosti misli. Dakle, oni koji imaju odličan uspjeh ne moraju se bojati za upis, u sve škole, pogotovo u gimnazije kojih u Zadru ima više, zaključio je Šimičević.