Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jedini spas od smrada i pantagana

13.06.2016. 22:00
Jedini spas od  smrada i  pantagana


– Naš život od smrada smeća postaje nepodnošljiv, a gdje je još mogućnost zaraze kada pantagane počnu izlaziti, ističe uzrujano Mladen Šopić, dodajući kako se sav naježi kada vidi kako se u dvorištu navečer igraju djeca
Preko ljetnih mjeseci naš život od smrada smeća postaje nepodnošljiv, a gdje je još mogućnost zaraze kada pantagane počnu izlaziti, uzrujan je Mladen Šopić, predstavnik stanara u zgradi Put Murata koji  zajedno s njima pokušava već tri godine riješiti problem napuštenih  smećarnica u njihovom dvorištu.
Zahtjev Gradu Zadru
Smećarnice se za tu potrebu ne koriste već dvadeset godina, no to ne  sprječava pojedince da pod odkriljem noći i dalje nastavljaju tu praksu.  Rezultat je mnoštvo smeća svih vrsta koje se ga kad stanari i očiste, brzo  opet nakupi. Jer, jednostavno ljudsku naviku teško je prekinuti.
Odlučili su zato krenuti sa zamolbom uklanjanja dvije građevina kako  bi riješili problem.
– Prije tri godine krenuli smo sa zahtjevom prema Gradu, no s time su  samo krenule i komplikacije. Pročelnica nam je poručila da ga ponovno  napišemo jer nedostaju potpisi stanara. To smo i napravili, došli s novim  zahtjevom, da bi nam onda rekli kako moramo utvrditi tko je vlasnik čestice na kojoj se nalaze smećarnice. I to smo pogledali i vidjeli da smo mi  stanari vlasnici zgrade, no da je Grad Zadar vlasnik čestice na kojoj  se nalaze smećarnice, prepričava Šopić, nastavljajući kako su im, kada  su dostavili i taj izvadak, u Komunalnom redarstvu poručili da su dobili rješenje kako je “upravitelj zgrade podnio zahtjev da se uknjiži na te  dvije čestice gdje se nalaze smećarnice”.
Od vrata do vrata
– To nema veze s vezom. Stanari su grupno jedino podnijeli zahtjev za  uknjižbu stanova u zgradi u kojoj svi živimo, ne na područje gdje su  smećarnice. Samo želimo da se one poruše jer više ne znamo kako to  drugačije riješiti.
Smećarnica se prošlog ljeta i zapalila zbog čega su morali reagirati i vatrogasci. To nije prvi slučaj požara, kazuje Šopić, no nije ni jedini problem s kojim se bore stanari. Zbog gomile smeća, osim velikog smrada,  velik problem su i pantagane koje po noći trče po dvorištu.
– A tamo se u večernjim satima na dvorištu igra po pedesetak djece.  Kada vidim da se djeca tu igraju, sav se naježim, kazuje Šopić kojeg zbog  ovog problema šalju od vrata do vrata raznih institucija.
– Slali su me i na Sanitarnu inspekciju nooni mi nisu mogli pomoći.  Svi me već znaju, no ništa ne mogu napraviti. Sad smo stali sa svim zahtjevima, no kao predstavnik stanara uvijek se trudim da nam svima bude bolje. No, ovo ne znam kako riješiti, ogorčen je Šopić.