Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rezultat i ispravnost rada jedino su pravo mjerilo

13.06.2016. 22:00
Rezultat i  ispravnost  rada  jedino su  pravo  mjerilo


– Ako se već priča o političkom kadroviranju, neka se napravi analiza političkog opredjeljenje i djelovanja bivših ravnatelja i njihovih užih obitelji. Neki su poslovali tako da su navečer izdavali račun, a ujutro ga odobravali na plaćanje, ističe Marasović
Ravnatelju Nacionalnog parka Paklenica Zlatko Marasović nije dobro “sjela” najava kako bi nakon promjene vladajućih struktura na državnoj razini, te provedenih smjena poput one direktorice zadarskog Zavoda za zapošljavanje Irene Dragić, i drugi kadar postavljen u vrijeme vladavine Kukuriku koalicije mogao biti zamijenjen novime. Štoviše, ističe Marasović, u NP Paklenica od osnutka države nikada niti jedan ravnatelj nije bio smijenjen, već su svi svoje mandate odradili do kraja ili su svojevoljno. prešli na neko drugo radno mjesto svojom voljom
– Ukoliko bi to zaista bilo točno, trebalo bi navesti razlog zbog čega bih trebao biti smijenjen, tko je pokrenuo smjenu, a ako postoji informacija i tko bi bio sljedeći ravnatelj ili v.d. ravnatelja, navodi Marasović, osvrćući se i na političku pozadinu prethodnih kadroviranja.
Tko je politički kadrovirao?
– Neki su čak dvije godine bili vršitelji dužnosti, za svaki slučaj ako se prethodnik odluči vratiti, odnosno ako mu ne uspije politička karijera. Ako se već priča o političkom kadroviranju, neka se napravi analiza političkog opredjeljenje i djelovanja bivših ravnatelja i njihovih užih obitelji, gdje su poneki na izborima znali biti na dvije različite liste (na lokalnoj i regionalnoj razini), i to nije nikome smetalo. Neki su poslovali tako da su navečer izdavali račun, a ujutro ga odobravali na plaćanje, ističe Marasović.
Smeta mu, kaže, što u državnim službama i dalje rade osobe osuđene za kaznena djela pronevjere novca, dok se drugi na natječaj za prijem u javnu službu ne mogu ni prijaviti ako je protiv njih pokrenut bilo kakav postupak.
– Kroz četiri godine koliko sam ravnatelj, ispitivan sam od Policije, Uskoka, Državnog odvjetništva, a sve po anonimnim predstavkama dušobrižnika koji nemaju obraza iste potpisati. Organizirao sam rad tako da niti jedan dokument u Ustanovi nije tajan, pa koga veseli neki piše. Rezultat i ispravnost rada po meni bi trebali biti jedino mjerilo po kom bi se pokretala smjena bilo koga, ako je potrebno sve svoje račune i svu svoju privatnu imovinu ću dati na uvid svakome tko to zatraži, neka to učine i oni koji potenciraju tekstove o mojoj smjeni, ističe Marasović.
Istovremeno dok je Marasović pisao ovaj dopis u redakciju Zadarskog lista pristigla je anonimna prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, u kojem se Marasovića optužuje za prekoračenje ovlasti zbog popusta slovenskim planinarima.
Sadržaj prijave
– Obavještavamo vas da su odgovorni u Javnoj ustanovi NP Paklenica prekoračili ovlasti jer su odobrili popust na cijenu ulaznica u Park članovima Planinske Zveze Slovenije PZS-e i to u gotovo nevjerojatnom popustu od čak 50% ili u iznosu od 40 kn po pojedinačnoj trodnevnoj ulaznici, te su time počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. S obzirom na to da broj posjetitelja u NP Paklenica iz Slovenije po izvješćima godišnje prelazi brojku od 10.000 i da su većina pripadnici navedene PZS-e, a ako Cjenik ostane na snazi, biti će učinjena materijalna šteta Parku kao državnoj ustanovi u iznosu od 400.000 kn godišnje, navodi se u anonimnoj prijavi.
Marasović odgovara kako je navedena odluka legalna, donesena na Upravnom vijeću, i to temeljem zahtjeva Hrvatskog planinarskog društva, koji isti takav popust ima u slovenskim odredištima.
– Nikakav zakon nije prekršen, a ovakva pisanja samo će me motivirati da i dalje radim po zakonu, na dobrobit Nacionalnog parka, zaključuje Marasović.