Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

RH vlasnik zgrade, a rentu od najma – ubire SDP!

13.06.2016. 22:00
RH vlasnik  zgrade, a  rentu od  najma –  ubire SDP!


Iako je zgrada na Trgu pet bunara pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru upisana kao vlasništvo Republike Hrvatske, zbog tužbe SDP-a Ustavnom sudu održava se status quo, pa najam i dalje ubire stranka, a ne država
O zgradi SDP-a na zadarskom Trgu pet bunara puno se pisalo posljednjih godina, no uglavnom je to bilo zbog tužbe obitelji Peričić  kojoj je zgrada nakon 2. svjetskog rata oduzeta. Nakon nacionalizacije  obitelj Peričić podigla je tužbu za povrat imovine, no zgrada im nikad nije vraćena, pa su tako i ovih dana njihovi nasljednici iz zadarskog Ureda  državne uprave dobili negativno rješenje na svoj zahtjev.
U zgradi je godinama smješten SDP, koji se smatra njenim vlasnikom,  no prema najnovijoj dokumentaciji kojom raspolažemo, a riječ je o Izvatku iz zemljišne knjige, kao vlasnik je upisana – Republika Hrvatska.  Slijedom ove informacije, od nadležnih institucija i rukovodstva SDP-a u  Zadru, pokušali smo saznati kako je moguće da najam od poslovnih prostora ide političkoj stranci, a ne državi. Dok nam u Državnom uredu za  upravljanje državnom imovinom kažu da se za ovu zgradu vodi spor na  Ustavnom sudu, u SDP-u kažu kako – nikakav spor na tom sudu nisu pokrenuli!
Nije u evidenciji Ureda
Naime, kako je zgrada na Trgu pet bunara pravomoćnom presudom  Županijskog suda u Zadru upisana kao vlasništvo Republike Hrvatske,  nadležne u DUUDI-ju pitali smo kako je moguće da prihod od najma  čak triju poslovnih prostora u prizemlju zgrade idu na račun SDP-a umjesto u proračun RH, te zašto nakon pravomoćne presude o vlasništvu  ovu zgradu nije preuzela država.
– Nastavno na vaš upit vezano za zgradu stranke SDP na Trgu pet bunara 1, u Zadru, obavještavamo vas kako navedenu zgradu, odnosno  predmetne poslovne prostore, ne vodimo u evidencijama ovog Ureda.  Prema usmenim saznanjima ustanovljeno je kako se za predmetnu zgradu vodi postupak pred Ustavnim sudom povodom ustavne tužbe SDP-a.  Slijedom navedenog, od nadležnog Općinskog državnog odvjetništva u  Zadru zatražit ćemo dostavu vlasničkopravne dokumentacije za predmetnu zgradu. Po zaprimanju iste poduzet ćemo odgovarajuće mjere u  cilju zaštite interesa Republike Hrvatske – navode u DUUDI-ju.
Upravljač SDP Hrvatske
No, u zadarskom SDP-u o postupku pred Ustavnim sudom – nemaju  pojma! Tako nam je, naime, kazala tajnica Gradskog odbora SDP-a,  Omerka Šarić Frantin, od koje ipak nismo dobili odgovor o tome koliko  lokalni SDP mjesečno ubire najma ovih poslovnih prostora:
– O postojanju, a još manje o tijeku bilo kakvog postupka pred Ustavnim sudom nemamo nikakvih saznanja. Vezano uz drugi dio pitanja, napominjem da su gradska i županijska organizacija SDP-a Grada Zadra i  Zadarske županije korisnici prostora na Trgu pet bunara, a zgradom  upravlja SDP Hrvatske – kaže Šarić Frantin.
No, upravo smo u gradskom SDP-u neslužbeno saznali da stranka od  najma poslovnih prostora za dvije trgovine i kafić mjesečno ubire oko  7.000 eura. Moguće je da taj novac direktno ide na račun središnjice, ali  je malo vjerojatno da lokalno rukovodstvo i članovi glavnih tijela stranke  ne znaju koliko novca uprihoduju od iznajmljivanja ovih prostora.
DUUDI ne zna što bi
Najodgovornija institucija u ovom slučaju, Ured za upravljanje državnom imovinom, o tome očito ne zna ništa jer zgradu niti nemaju u svojoj  evidenciji, pa će od nadležnog Općinskog državnog odvjetništva tek zatražiti „dostavu vlasničkopravne dokumentacije”.
Kako DUUDI najavljuje i poduzimanje odgovarajućih mjera kojima će  u ovom slučaju zaštiti interese Republike Hrvatske, priča o zgradi na Trgu pet bunara sigurno će imati zanimljiv epilog s obzirom na to da se za  zgradu bori i obitelj Peričić. Naime, njihovi nasljednici ni nakon više od  desetljeća sudske borbu za ovu zgradu ne odustaju od prava oduzetih im  u nacionalizaciji imovine.
Naprotiv, jedna od suvlasnica zgrade, Rajka Franolić, nakon najnovijeg  rješenja svojega spora u Zadru najavljuje kako će zbog ovoga slučaja žalbu podnijeti čak i Ministarstvu pravosuđa. Zbog zgrade je više puta zvala  i zadarski SDP, ali je nakon toga, kaže, ostajala još žalosnija.
– Pitala sam firme koje su u najmu prostora koliko daju SDP-u svakoga  mjeseca kako bih izračunala koliko novca godišnje gubim. Zvala sam i  SDP i pitala i njih koliko zarađuju od najamnine, ali mi ne žele reći. Ipak,  rekli su mi pošteno da će mi vratiti sve što su zaradili od najma ako mi  država vrati kuću. Ali, država to ne želi učiniti, što je pokazao i zadnji odgovor iz Zadra. Ali ja ne odustajem, nakon odbijenice u Zadru idem i na  Viši upravni sud. Pitanje je samo hoću li doživjeti njihovu presudu – kaže  Franolić.