Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Solarna energija je energija za budućnost

13.06.2017. 22:00
Solarna energija je energija za budućnost


U sklopu kampanje kojom se promiče veće korištenje solarne energije u turizmu Greenpeace je jučer u Zadru nakratko pretvorio instalaciju “Pozdrav suncu” u grafikon, koji je vizualno pokazao kako Hrvatska koristi manje od 1 posto svog solarnog potencijala.
Marija Tomac, jedna od organizatorica pojasnila je kako su promociju solarne energije odlučili napraviti upravo na Pozdravu Suncu, budući da je riječ o jako posjećenoj turističkoj atrakciji.
– Želimo istaknuti kako se ulaganje prema obnovljivim izvorima energije, konkretno u solarnu energiju, u turizmu posebno isplati. Primjerice za veće hotele isplatilo bi se već za nešto više od sedam godina, kazala je Tomac.
Napominje kako u Hrvatskoj nedostaje razumijevanja o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju solarne, zbog čega se ono malo iskorištava. Dakako, jednim dijelom odgovornost leži i na Vladi jer, dodaje Tomac, zbog političkih turbulencija posljednjih godina izmijenilo se osam državnih tajnika za energetiku, zbog čega je iskorišteno tek dva posto od 100 milijuna eura europskih sredstava koje imamo na raspolaganju do 2020. godine.
– Vlada bi trebala poticati i dijelom subvencionirati poslovne i privatne subjekte koji žele ulagati u obnovljive izvore energije. Usporedbe radi Grčka je u sličnoj ekonomskoj situaciji kao i Hrvatska, ali imaju 50 puta više obnovljivih izvora energije, tvrdi Tomac, dodavši kako naglasak treba staviti na ulaganjima u budućnost.
Ostale razvijene europske države odavno su počele koristiti obnovljive izvore energije, pa tako Njemačka, primjerice, ima više od milijun solarnih krovova, a riječ o zemlji koja brojčano ima daleko manje sunčanih dana od Hrvatske, dok ih je kod nas tek tisuću.
Danas će, također na Pozdravu Suncu volonteri organizirati edukativne radionice na kojima će izrađivati solarne lampe, predstaviti mobilni fotonaponski sustav pomoću kojeg će napajati mobitele, puštati glazbu, nuditi besplatan internet i dodatne informacije o solarnoj energiji.
Svi zainteresirani imat će priliku sudjelovati u radionicama i potpisati peticiju podrške.
– Smatramo kako bi svi trebali imati mogućnost proizvoditi svoju energiju, dodala je Tomac.
Danas u Impact Centru na ovu temu održat će se edukativna radionica za turističke tvrtke i privatne iznajmljivače.