Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nasjeo na prijevaru s lančićem!

Autor: Minja Gugić

13.07.2010. 22:00
Nasjeo na prijevaru s lančićem!


Zadranin u dobi od 62 godine prevaren je na Branimirovoj obali u Zadru, a ostao je “lakši” za nekoliko tisuća kuna. Na Viru je nepoznati muškarac ponudio Čehu da mu “povoljno” razmijeni eure u kune, no umjesto kuna dao mu je bugarske leve
Još jedan naš sugrađanin postao je žrtvom bezobzirne prijevare dvojice uigranih muškaraca, a radi se o već poznatom “scenariju” s lančićem.
Naime, u utorak oko 9 sati na Obali kneza Branimira u Zadru, prevaren je 62-godišnjak za iznos od nekoliko tisuća kuna.
Jedan od njih prišao mu je, podigavši s poda lančić za kojeg je tvrdio da je zlatni, a potom je naišao drugi muškarac koji se predstavio kao urar i potvrdio da je lančić zlatan. Ponudio im je da ga otkupi za oko tisuću eura, a kako se prvom muškarcu tobože žurilo, zatražio je od 62-godišnjaka da isplati svoju polovicu. U međuvremenu je drugi muškarac otišao rekavši da će se vratiti kroz pola sata i otkupiti ga. Kako se nitko nije pojavio, prevareni 62-godišnjak je otišao do zlatarne gdje su mu rekli da se radi o bižuteriji. Policajci sada pokušavaju ući u trag nepoznatim razbojnicima.
Još jedan prijevara dogodila se utorak oko 9.30 sati u Viru kad je nepoznati muškarac prišao 40-godišnjem češkom državljaninu te mu ponudio da će mu povoljno razmijeniti eure. No, kad je prevarant otišao, Čeh je shvatio da mu je umjesto kuna dao bugarske leve. I u ovom slučaju policajci provode kriminalističko istraživanje.
U povodu ovih prijevara, iz PU zadarske su se oglasili priopćenjem za javnost u kojem opet upozoravaju građane kako trebaju biti iznimno oprezni.
Tako se u policijskom priopćenju navodi da građani ne nasjedaju na pokušaje ulične prodaje raznih proizvoda jer samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih.
Potom iz PU zadarske pozivaju na oprez kod konverzacija i transakcija novčanih i drugih vrijednosti.
– Ne nasjedajte na trikove poput  nesvjestice, malaksalosti, bolesti…. Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove bez utvrđivanja o kome je riječ! Pitajte osobu tko je, od kuda dolazi i što hoće od vas! Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje službenu iskaznicu! Ako vam je osoba sumnjiva, unatoč službenoj iskaznici prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li služba koju navodno predstavlja uputila službene osobe kod vas! – piše među ostalim u apelu iz zadarske policije.
Još savjetuju građane da se ne daju impresionirati odlučnim nastupom nekog nepoznatog, njegovom titulom i slično, da po mogućnosti zapamte izgled osobe kao što je boja kose i očiju, visina, stas i karakteristične znakove poput madeža, ožiljaka i slično.
– Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su osobe došle, boju, marku i druge karakteristične detalje vozila. Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj „92″ – poručuju i savjetuju građanima iz PU zadarske.