Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Optuženi mladić: Mogao sam ga još udariti, ali nisam!

13.07.2011. 22:00
Optuženi mladić: Mogao sam ga još udariti, ali nisam!


Mladi je Vukić jučer odgovarao na pitanja optužbe i obrane te su potom uslijedili njihovi završni govori čime je suđenje okončano. Presuda mladiću bit će izrečena u petak
Zašto si to učinio? – upitao je odvjetnik John Matek 19-godišnjeg Ivana Vukića optuženog za pokušaj teškog ubojstva godinu mlađeg Martina Žeželja, a u nastavku suđenja koje se protiv njega vodi na zadarskom Županijskom sudu i u trenutku kada je došlo na red unakrsno ispitivanje.
– To je bilo nepromišljeno i nikad to više ne bih ponovio. Osim ovog udarca kojeg sam mu zadao, mogao sam ga još udariti, ali to nisam htio učiniti. A, da sam htio, u tome me nitko nije mogao spriječiti. Žeželja sam poznavao od ranije, samo iz viđenja. On nije bio u sukobu koji je prethodio incidentu dan ranije. Baraka iz koje sam uzeo sjekiru udaljena je 20 do 30 metara od samog mjesta događaja. Nitko me nije pratio do te barake. Znao sam da će me ta skupina mladića čekati “na busu” i zato nisam otišao. Priznajem, mogao sam zvati policiju i kada bih mogao vratiti vrijeme, nikad ovako nešto više ne bih učinio – odgovarao je na pitanja obrane, odnosno svog odvjetnika Mateka te pitanja tužitelja Denisa Sokola, optuženi mladić.
Potom su uslijedili završni govori u kojem je tužitelj Sokol ponovio kako smatra da je mladić počinio kazneno djelo koje mu je optužnicom i stavljeno na teret, a to je pokušaj teškog ubojstva, mada je on, kako je naglasio tužitelj, u svojoj obrani to pokušao prikazati kao postupanje u nužnoj obrani.
– U strahu da bi ga suprotstavljena skupina mladića mogla ozlijediti prije odlaska kući, on je postupio s namjerom. Nelogično je da bi on bio u takvom strahu kada je jednostavno mogao otići i to u onom trenutku kada je išao prema baraki iz koje je uzeo sjekiru. Mogao je jednostavno otići ili zvati policiju ili roditelje i ovaj bi događaj bio izbjegnut. U tom trenutku njegova je namjera bila da ga ubije – zaključio je tužitelj dodajući kako ipak, uvažava mišljenje psihologa, defektologa i stručnjaka iz Centra za socijalnu skrb da se u odnosu na Vukića primijeni maloljetničko pravo.
– Treba uzeti u obzir činjenicu da je on odrastao u jednoj surovoj sredini koja ga nije štedila niti u najmlađoj dobi te da je to na njega ostavilo zasigurno velike posljedice. Smatram da Vukiću treba dati šansu, ali se ne smije zaboraviti da je posljedica njegova postupka mogla biti katastrofalna – na kraju je naglasio tužitelj Sokol.
Njegov odvjetnik Matek je u svojoj završnoj riječi podvukao kako se radi o samo jednom udarcu kojeg nije ponovio te kako je mladi Žeželj bio tek lakše ozlijeđen.
– Iz dokaznog je postupka vidljivo kako se optuženi Vukić samo branio. Sve je ovo bio odraz njegove nepromišljenosti i posljedica složenih obiteljskih problema. U njegovu slučaju predlažem primjenu maloljetničkog prava i predlažem da se prilikom odlučivanja o vrsti i visini kazne uzme u obzir njegova dosadašnja neosuđivanost, životna dob, odnos prema djelu kao i duboko i iskreno kajanje – rekao je Vukićev odvjetnik.
Sudsko vijeće kojim predsjeda Marijan Bitanga presudu će izreći u petak.
 


Obitelj ozlijeđenog mladića traži odštetu


Incident koji, srećom, nije završio s najtragičnijim mogućim posljedicama dogodio se 20. listopada prošle godine oko 13.30 sati na prostoru zadarskog željezničkog kolodvora. Prema optužnici, mladić je sa skupinom od oko 30 svojih prijatelja i školskih kolega pričekao mladog Žeželja jer se htio obračunati nakon svađe koju su imali prethodnog dana. Sjekirom je udario mladića u predjelu glave. Nakon incidenta Vukić je uhićen i priveden dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru koji mu je odredio pritvor dok se ne ispitaju svi svjedoci, odnosno zbog opasnosti od utjecaja na njih. Na početku suđenja optuženi Vukić je rekao kako se ne osjeća krivim. Na jučerašnjoj je raspravi Žeželjev otac rekao kako podržava završne riječi tužitelja, odnosno analizu dokaza o Vukićevoj krivnji te da je obitelj ozlijeđenog mladića podnijela zahtjev za odštetom. Dodao je i kako ga je nakon incidenta nazvao Vukićev otac te da su razgovarali.