Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvoju Đakiću deset mjeseci zatvora uvjetno na tri godine!

13.07.2012. 22:00
Hrvoju Đakiću deset mjeseci  zatvora uvjetno na tri godine!


Iz psihijatrijskog nalaza proizlazi da je Đakić u inkriminirano vrijeme bio pod utjecajem alkohola i smanjeno ubrojiv, a vještaci prometne i medicinske struke utvrdili su da je riječ o pokušaju nanošenja teških ozljeda – pojasnila je predsjednica Sudskog vijeća Grancarić


Iako je bio optužen za pokušaj ubojstva,  Hrvoja Đakića (26) iz Pitomače, sina HDZ-ova zastupnika i šefa HVIDRA-e  Josipa Đakića, Sudsko vijeće  Županijskoga suda u Zadru  pod predsjedanjem sutkinje  Dijane Grancarić jučer je  osudilo zbog pokušaja nanošenje teških tjelesnih  ozljeda. Izrečena mu je uvjetna kazna u trajanju od  deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine.
Tužiteljstvo je još prije godinu dana podiglo optužnicu  protiv Đakića tereteći ga da  je u svibnju 2010. godine u  trajektnom pristaništu Preko na otoku Ugljanu službenim automobilom renault  cangoo pokušao ubiti Zadranina Predraga Vukčevića  (33). Obrazlažući presudu  sutkinja Grancarić je rekla  kako namjera ubojstva  nije  dokazana, već da je njegova  namjera ipak bila samo  teško ozlijediti Vukčevića.  Takav stav Sud je zauzeo  temeljem prometno-medicinskog i psihijatrijskog  vještačenja trojice vještaka –  Josipa Škavića, Borivoja Vukelića i Emila Žampere.
– Iz nalaza psihijatrijskog  vještaka dr. Žampere proizlazi da je okrivljenik u inkriminirano vrijeme bio pod  utjecajem alkohola i stoga  smanjeno ubrojiv, a vještaci  prometne i medicinske struke utvrdili su da je riječ o  nanošenju teških ozljeda u  pokušaju – pojasnila je predsjednica Sudskog vijeća  Grancarić dodajući potom  da nije dvojben činjenični  opis u optužnici već samo  kvalifikacija djela.
Na posljednjem ročištu  vodila se, podsjetimo, žustra  rasprava između sudskog  vještaka za promet Borivoja  Vukelića i zastupnika  tužiteljstva jer je vještak sa  46-godišnjim iskustvom, kako je to sam istaknuo, tvrdio  kako je oštećeni sam naskočio Đakiću na poklopac  motora.
– Nedvojbeno je da se Hrvoje Đakić 10. svibnja 2010.  godine ispred noćnog bara  Ritam u Ugljanu verbalno i  fizički sukobio s više osoba  te da je potom, iako je Predrag Vukčević tamo samo  razdvajao sukobljene strane,  njega i njegova prijatelja  Zdravka Bradicu službenim  vozilom pratio sve do trajektnog pristaništa u Preku.  Tamo se zaustavio nedaleko  od njih da bi oko pet sati  naglo startao vozilom prema  Vukčeviću, zakačio ga prednjom stranom vozila i nabacio na vjetrobransko staklo kada je Vukčević zadobio  ozljede glave i lijeve ruke te  samo pukim slučajem  preživio – rekla je sutkinja  Grancarić te dodala kako je  zatim Zdravko Bradica kamenom razbio lijevo prednje  staklo Đakićeva automobila  nakon čega se ovaj udaljio.  Iako se Đakić triput zalijetao automobilom na  Vukčevića, uzimajući sve  okolnosti Sudsko je vijeće  odlučilo uvjetno ga osuditi.  Kod odmjeravanja kaznene  sankcije Sud je Đakiću kao  olakotno uzeo njegovo  držanje pred Sudom, činjenicu da je otac dvoje malodobne djece, iskreno kajanje i ispriku Vukčeviću  premda je on nije prihvatio.  Za otegotnu okolnost Vijeće  mu je našlo njegovu raniju  osuđivanost na uvjetnu kaznu zbog izazivanja prometne  nesreće za koju je ujedno i  utvrđeno da je istekao rok  kušnje.
Po pravomoćnosti presude  Sud je Đakiću naložio platiti  troškove u visini od 19,776  kuna, a upozoren je i kako će  završiti iza rešetaka ukoliko  u roku od tri godine počini  neko novo kazneno djelo, a  tamo bi u tom slučaju ostao  devet mjeseci i 24 dana, jer je  tijekom istrage bio pritvoren  na osam dana.