Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Milin: Ne krivite igrače, ja sam kriv

Autor: Drago Bajković

13.07.2013. 22:00
Milin: Ne krivite igrače, ja sam kriv

Foto: Zvonko KUCELIN



Pred nama je 10 mjeseci rada i borbe. Ne slažem se i ne mirim s time da smo glavni pretendenti za ispadanje iz Prve lige. Kroz treninge se puno toga može bitno promijeniti na bolje – kazao je Ferdo Milin, trener Zadra


Svi kojima je Zadar bliži srcu nego Hajduk u subotu navečer nisu baš lako mogli zaspati. Jer, momčad sa Stanova do nogu je na svom stadionu potučena od Hajduka. S naglaskom na to da Hajduk više sliči na dječji vrtić nego na neku ozbiljniju prvoligašku momčad. Nitko ne dvoji da je riječ o nadarenim mladićima, ali… Najlakše bi bilo reći da su splitski “tići” očitali pravu nogometnu lekciju momčadi Ferde Milina, koja, i po njegovim riječima više ne može, niti smije, tražiti alibi u neiskustvu. Ono što su Zadrani demonstrirali protiv nadarenih hajdukovaca sugerira da je pred nama još jedna sezona mučenja do posljednjeg kola. I borba za goli prvoligaški život. Od iskoraka ponovno neće biti ništa. Slažemo se s konstatacijom da je ovo tek prvo od 36 kola, ali, ako se po jutru dan poznaje…
Pogreške i odbijanci
Trener Ferdo Milin imao je svoju viziju kako Zadar mora igrati protiv Hajduka. Teoretski, postavka protiv “bilih” djelovala je prilično opasno. Terkeš, Ivančić i Gržan bili su tercet koji je gostima iz Splita trebao zagorčati život na Stanovima. Naravno, uz pomoć Bilavera i Vasilja na bokovima i dirigenta Begonje. Zadar je od početka utakmice prepustio inicijativu Hajduku čekajući ih na centru. Međutim, kako je utakmica odmicala vidjelo se kako se ta linija pomiče sve bliže vratima Zadra i Splićani su prelagano dolazili u blizinu Gluićeva gola. Da ne idemo u preširoku analizu pokušat ćemo istaknuti samo one situacije koje su, makar po našem mišljenju, odredile krajnji ishod ovog dvoboja. I sam Ferdo Milin je u najavi utakmice istaknuo da njegova momčad mora biti “tri puta agresivnija i borbenija od Hajduka”. E, pa to se nije dogodilo, Hajduk je bio taj za kojeg se može kazati da je bio, najmanje tri puta agresivniji. Druga stvar koja je odredila tijek ove utakmice su pogreške u obrani Zadra. Tri prva zgoditka Hajduk je postigao nakon pogrešaka u obrani, točnije iz odbijanaca. Pad koncentracije, nesreća ili nešto treće, ali, ako se ovakve situacije budu ponavljale Zadar će teško do bodova. Olako su se gubile lopte na sredini terena nakon čega bi obrana ostajala na milost i nemilost Splićana. Premalo je bilo agresivnosti u napadačima koji su morali biti prvi red obrane. Upravo ono što su hajdukovci konstantno radili.
Nema predaje
Zadrov strateg Ferdo Milin nije imao razloga za zadovoljstvo nakon uvjerljivog poraza na otvaranju sezone.
– Čestitam Hajduku i njihovom treneru Igoru Tudoru na pobjedi koja je više nego zaslužena. Vidi se da je Igor bitno unaprijedio igru Hajduka koja na trenutke sliči na igru Juventusa. Kao i uvijek kada se ovakvi porazi dogode preuzimam punu odgovornost na sebe jer sam ja kao trener odgovoran i za igru i za rezultat. Ne želim da bilo tko krivi igrače, ja sam krivac za ovaj uvjerljivi poraz – kazivao je Milin nakon utakmice.
Pokušali su novinari sugerirati da je nakon utakmice djelovao deprimiran, možda više nego inače.
– Naravno da sam deprimiran, ali ništa više ili manje nego inače kada se doživi poraz. Ono što me posebno smeta i zbog čega sam tužan je sljedeće. Smatram da je sve stvar treninga. Ako kroz treninge stotinu puta ukazuješ na jednu stvar, sugeriraš da se to tako ne smije raditi, a onda na utakmici iz situacije u situaciju vidiš da se stvar više puta ponavlja moraš doći do jednog zaključka. Očito da neki pojedinci ne mogu bolje, jednostavno nemaju kvalitetu.
Posebno je Milina zasmetao način na koji je njegova momčad primila prva tri gola.
– Praktički smo Hajduku darovali tri prva gola, svi su pali iz odbijanaca nakon naših nespretnih reakcija. Ovime ne umanjujem njihovu zasluženu pobjedu, ali činjenica je da smo im u tim situacijama uvelike pomogli.
Sa sugestijom da ovakav Zadar teško može obraniti prvoligaški status Milin se nije složio.
– Pred nama je 10 mjeseci rada i borbe. Ne slažem se i ne mirim s time da smo glavni pretendenti za ispadanje iz Prve lige. Kroz treninge se puno toga može bitno promijeniti na bolje. Treba nam maksimalna koncentracija za rad i puna ambicija. Svaki igrač, pa i onaj stariji i iskusniji mora imati visoke ambicije. U suprotnom neće biti dobro – kazao je odlučni Milin.