Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Stanarima Branimirove obale dosta noćnih kupaca bureka!

13.07.2016. 22:00
Stanarima Branimirove obale dosta noćnih kupaca bureka!


Kako bi upozorili na nesnosnu buku tijekom noćnih sati kao posljedicu 24-satnog radnog vremena pekarne “Kod Pere” i kioska Tisak, stanari zgrada nedaleko Gradskog mosta, u ulicama Obala kneza Branimira 8, 9, 10 i 11, Velebitskoj 1 i 3 te Jeretovoj 1, uputili su jučer dopis medijima, a prethodno i nadležnim ustanovama.  
– Ako ste iz Zadra, barem ste jednom nakon noćnog izlaska otišli na Branimirovu obalu na burek “Kod Pere”. I vjerojatno ste na obližnjim klupicama nastavili razgovor, a možda i zapjevali koju. No, ono o čemu zasigurno niste vodili računa jesu stanari okolnih zgrada. A upravo su oni već godinama zlostavljani nesnosnom bukom po cijelu noć, svaku noć, navode stanari te dodaju kako pekarna “Kod Pere” godinama već ima dozvolu za 24-satni rad. Upitno drže legalnost takva rada, a posebice stoga što, tvrde, spomenuta pekarna nema jasno istaknut početak i kraj radnog vremena, kao ni ostale podatke koje po zakonu moraju biti vidljivi na svakom poslovnom objektu.
Buka i smrad
– Svjesni su stanari da je Zadar turistička destinacija, a njihova ulica nikada ni nije bila oaza mira. Sukladno tome, na određenu dozu buke – pristaju. No, činjenica je, također, da od klijentele spomenute pekare trpe ipak previše. Auto-sirene, preglasna glazba iz automobila, glasno pijano pjevanje i verbalno nadglašavanje, razbijanje boca, tučnjave i prijetnje, povraćanja i obavljanje nužde na ulici ispred zgrada, uništavanje fasada u noćnim izgredima, više puta razbijena stakla na ulaznim vratima, zvonjenje na parlafon usred noći iz zabave, krađe zajedničke imovine, prejaka neonska rasvjeta reklame okrenuta prema spavaćim sobama stanara, smrad i smeće kojim je ulica prekrivena u ranojutarnje sate samo su neki od problema kojima se stanarima onemogućava pravo na cjelonoćni nesmetani odmor, stoji u dopisu stanara koji navode da su zbog buke i smrada dima iz pekarne i fast fooda bili prisiljeni nabaviti klima uređaje i ljetne mjesece provoditi iza zatvorenih prozora, no da ni to nije u potpunosti eliminiralo buku.
– Stanari Obale kneza Branimira obitelji su s malom djecom, školarcima, radni ljudi, umirovljenici, bolesni ljudi, a mnogi su se i razboljeli jer od buke već godinama ne mogu spavati, upozoravaju vlasnici stanova u ovim zgradama koji su se odlučili za javni istup jer su iscrpili sve druge, moguće puteve rješenja problema u nadležnim institucijama.
Traže svoja prava
– Odgovor uvijek glasi “nisu utvrđene nepravilnosti”. Policija intervenira na poziv stanara, ali čim se udalje dolazi nova grupa ljudi i nastavlja se njihov teror. I dok zajednička prijava brojnih stanara Branimirove obale kruži kroz razne institucije, prije nekoliko dana i poslovnici Tiska uz pekarnu “Kod Pere” izdana je dozvola za 24-satni rad!!!??? Tisak u svojoj ponudi između ostalog ima i alkohol. Tko i s kojim pravom podržava ilegalni “noćni klub” na ulici, na otvorenom, pod prozorima građana. Branimirova obala je uvijek bila i bit će velikom većinom stambena zona pa kao takva mora imati Zakonom utvrđeno pravo na mir i noćni odmor u vremenu od 22-06 sati, stoji na kraju dopisa koji završava zaključkom kako ne traže puno već samo samo svoja prava – da se “Pekarna kod Pere”, pripadajući objekt fast fooda Branimir i kiosk Tisak zatvore preko noći.
Priopćenje za medije, odnosno javni apel za rješenje problema s neredom i bukom na ovoj gradskoj lokaciji potpisali su predstavnici stanara ukupno sedam ulaza, no nitko od njih kao ni ostalih stanara, nije bio spreman stati pred objektiv našeg fotoreportera. Kažu da ih je strah kako bi mogli imati probleme, a u institucije su već na ovom primjeru izgubili povjerenje.