Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tko će prljati kampanju?

13.07.2016. 22:00


Ako je netko i pomislio kako će dolazak uglađenog Plenkovića na čelo HDZ-a i ponarođivanje SDP-ovca Milanovića, iz predizborne kampanje konačno protjerati nikad završenu priču o partizanima, ustašama i četnicima, zasigurno se prevario. Ako njih dvojica i dignu ruke od te, začudo uvijek isplative predizborne priče, naći će se oni koji u borbi za vlast neće položiti to oružje koje “pali”.
Sudeći po istupima podrugljivog mostovca Grmoje i uvijek grlatog Jamba iz HSS-a koji se sklonio pod SDP-ov krov, fijukat će i meci iz Metkovića. Kada se tome doda i Hreljina želja da se glasni antifašist Mesić lansira na njihovu listu u sklopu Milanovićeve koalicije jasno je kako se otvara prostor konfrontacijama koje će opet sipati sol na stare rane.
Da će kampanja biti prljava navijestio je i premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković pokušavajući narodu poručiti kako se on ne odmara u vilama na račun države nego da se ostvaruje ono što mu je poručeno, a to je da kao političar može očekivati napade i podmetanja.
Tako bi se vrlo brzo mogla raspršiti iluzija o tzv. programskoj kampanji potpuno drugačijoj od svih prethodnih, kojoj se, reče Milanović, baš veseli. I on i Plenković voljni su proćaskati na sučeljavanju koje bi se konačno moglo i dogoditi, a stare, tradicionalne borilačke vještine demonstrirat će biračima njihovo članstvo.
Plasirat će se afere i aferice, diskvalificirati imena s lista i kampanja bi, nažalost, mogla biti slična, ako ne i ista.
HDZ, u kojemu je u tijeku konsolidacija nakon odlaska Karamarka s čelne pozicije, i zbijanje redova za izbore, nije u bajnoj situaciji jer prema istraživanjima Milanovićeva Narodna koalicija stoji bolje iako se na hrvatskoj političkoj sceni mogu dogoditi svakojaki obrati, pa kada već nije uspjelo preslagivanje vlade, preslagivat bi se mogli podupiratelji jedne ili druge velike političke opcije.
Most se ponovno želi uzdignuti kao opcija ni tamo ni ovamo, ali ako želi sudjelovati u vlasti nekamo će morati. S obzirom na to da im je, kako tvrde, Milanović ostao neprihvatljiv kao kandidat za premijera, nemaju baš previše opcija. No, kako političari malo mare za izgovorenu, pa i ovjerenu riječ, nitko se ne bi začudio kada bi Grmoja požalio što je u jednom trenutku HDZ nazvao Hrvatskom preslagivačkom zajednicom, a SDP Strankom podijeljenih pozicija. Počeo je Grmoja napad na Jamba obrušivši se na SDP i njihovog novopečenog koalicijskog partnera HSS te čelnika mu Beljaka. Mogle bi ispod Mosta isplivati razne predizborne prljavštine o političkim akterima sa svih strana, ali neće ih izgovarati ni njihov lider Petrov, nego “gromobran” Grmoja koji je smetnuo s uma da bi Most nezavisnih lista netko mogao podrugljivo prozvati, možda – Most zavisnih lista.
Vrlo je vjerojatno kako će politički lideri oprati ruke, a prljavo će rublje širiti njihovi članovi. Sva sreća, kratko, jer je vrijeme godišnjih odmora, a rujan će brzo doći.
Prisjetit će se, naravno, stranačke perjanice onih toliko razvikanih i prizivanih reformi i gospodarskih programa, no sada će ih puno više građana opreznije prosuđivati, a mnogi im i ironično predbacivati kako se zabilježio gospodarski rast kad su oni “pali”.
Omudrili su građani, bit će teže političarima podvaljivati im prljavu kampanju.