Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Alkari “jahali” u karijolama

Autor: Velimir Brkić

13.08.2013. 22:00
Alkari “jahali” u karijolama


Pridraga je mjesto susreta tradicije i asfalta, sela i grada, gdje je život nakon Oluje opet zaživio u svojoj punoj snazi; koja je iznjedrila poznata imena sporta i kulture, gaji svoje “gene kamene”, ponosna na sve ono što je danas, kaže Zvonko Čulina, voditelj pridraške umjetničke udruge Art total, likovni umjetnik, književnik, pjesnik i slikar


Na Sportskom centru Mile Čulina Bulin okupilo se gotovo svih 1.478 Pridražana raštrkanih u 23 zaselka, “uzduž i poprijeko” – od Novigradskog mora i Novigrada do Karina, od Smilčića do Karinskog mora, Pridražani raseljeni diljem Lijepe Naše i iz inozemstva te gosti okolnih mjesta, a sve zbog pete po redu Varoške fešte.
U organizaciji Općine Novigrad i ove godine Pridražani su bili na jednome mjestu. Na zadovoljstvo načelnika Jose Klapana i njegova zamjenika Martina Gospića, bila je to noć kad su svi Pridražani bili jedno srce i jedna duša. Bile su tu i cijele obitelji i mnoga poznata lica koja su došla vidjeti ovu jedinstvenu manifestaciju u Dalmaciji.
I ove večeri, pored već održanih nogometnih i boćarskih turnira, konopijade, susreta KUD-ova, Pridražani su još jednom uspješno oživjeli “povratke korijenima”, podsjećajući na fizičko duhovnu ostavštinu predaka koje su ih stoljećima povezivale.
Svakako najzabavniji dio ove pučke manifestacije je pridraška alka u karijoli koja uz pametnu prezentaciju, može postati i mamac za turiste. Zabavno natjecanje po uzoru na Sinjsku alku. Razlika je u tome što su natjecatelji u Pridrazi, umjesto na konjima, “jahali” u karijolama. Slavodobitnici su Jadranko i Nadislav Pedić.