Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Oživjela paška ulica otprije 100 godina

Autor: Z L

13.08.2013. 22:00
Oživjela paška ulica otprije 100 godina


Na Trgu Petra Krešimira IV. članovi udruge “Paška alka” prikazali su šivanje čipke, igranje tombole, briškule i trešete, stare paške igre, pretakanje vina, popravljanje ribarske mreže, opletanje boca, pranje i sušenje rublja


U sklopu “Paškog kulturnog ljeta 2013” u Pagu je održan program “Paška ulica prije 100 godina”.
Na plaži Prosika u Pagu članovi Udruge Paška alka su izveli program “Potezanje trate”. Trata je vrsta ribarske mreže potezače koja se koristi u tradicionalnom načinu lovljenja ribe. U čamcu se nalaze dva ribara od kojih jedan vesla, a drugi baca tratu kojom se zaokružuje riba. Trata se obično izvlači na plažu i ovisno o vrsti terena, veličini trate i dužini škandaja (konopa kojim se vuče mreža) tratu može povlačiti od dva do osam ribara. U programu “Potezanje trate” izvođači su koristili dva škandaja, dakle 200 metra dugi konop, a u povlačenju trate je sudjelovalo osam ribara. Potezanje trate je izazvalo veliko zanimanje turista, a ulovljene ribe oduševljenje najmlađih.
Program je nastavljen na Trgu Petra Krešimira IV. gdje su članovi udruge “Paška alka” prikazali šivanje čipke, igranje tombole, briškule i trešete, stare paške igre, pretakanje vina, popravljanje ribarske mreže, opletanje boca, pranje i sušenje rublja, pripravljanje hrane. Posjetitelji su mogli vidjeti i tradicionalan način soljenja srdele. Srdele se neočišćene slažu u mujacu, drvenu posudu za soljenje srdela i prekrivaju slojem krupne paške soli. Srdele se slažu u više redova, ovisno o veličini mujace, a na vrh se stavlja uteg. Srdele se zalijevaju salamurom i tako stoje 3-4 mjeseca, nakon čega su spremne za jelo.
U programu su nastupili i članovi Klape “Sol” iz Paga koji su uz pjesme iz svog repertoara izvodili i tradicionalne dalmatinske pjesme. Pivci su pjevali paške pučke napjeve. Stari pučki napjevi su po nekim povijesnim zapisima stari više od 600 godina. Jedan dio napjeva nastao je još u Starom gradu, a jedan dio nastajao je tijekom povijesti do danas.