Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Pedeset godina fotografskog genija

Autor: Z L

13.08.2013. 22:00
Pedeset godina fotografskog genija

Foto: Marin GOSPIĆ



Osim modernih, digitalnih fotografija izložene su i fotografije izrađene na crno-bijelom filmu, nastale u razdoblju od 1960-e godine naovamo


Projekt “Noć knjige” i Fotoklub Zagreb u Gradskoj knjižnicu Zadar organizirali su zanimljivu izložbu pod nazivom “Kadar za čitanje”. Riječ je o skupnoj izložbi fotografija članova Fotokluba Zagreb nastaloj kao rezultat fotografskog natječaja na temu čitanja, koje je organizirao Fotoklub Zagreb u okviru nacionalne manifestacije Noć knjige 2013.
Na natječaj je prispjelo 108 fotografija od kojih je odabrano 25 fotografija koje na najbolji način predstavljaju ideju čitanja. Osim modernih, digitalnih fotografija izložene su i fotografije izrađene na crno-bijelom filmu, nastale u razdoblju od 1960-e godine naovamo. Motivi su, također raznovrsni pa se na fotografijama čita posvuda: u domu, na ulici, u parku, u kafiću, u knjižnici, na obali, na livadi, u atriju, u čekaonici, u prijevoznim sredstvima…
Fotografije predstavljene na izložbi reprezentativne su tehnički i umjetnički, uzme li se u obzir činjenica da je Fotoklub Zagreb udruga koja okuplja ponajbolje hrvatske fotografe s tradicijom dugom više od 120 godina. Klub je osnovan 1892. godine kao treći u Europi i šesti u svijetu, a danas je treći najstariji fotoklub u svijetu.
Nakon prvog izlaganja u okviru svečanog otvorenja Noći knjige 2013. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, izložba je krenula na putovanje gradovima i mjestima diljem Hrvatske.