Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Belafuška fešta dovodi Marijana Bana i Diktatore

13.08.2016. 22:00
Belafuška  fešta dovodi  Marijana Bana  i Diktatore


Prije Bana i Diktatora, kao i poslije, okupljene će zagrijavati DJ iznenađenja. Ulaz je kao i do ovih godina besplatan
Marija Ban i Diktatori vraćaju se na Belafušku feštu na kojoj  su nastupali i prije četiri godine. U ponedjeljak, na blagdan Velike Gospe  s početkom u 21 sati tradicionalna manifestacija održat će se šestu godinu za redom u organizaciji Udruge Brodarica, i ove godine na športskom  igralištu Brodarica u Ulici Denisa Špike (bivša Put Dikla ).
Prije Bana i Diktatora, kao i poslije okupljene će zagrijavati DJ iznenađenja.  Ulaz je kao i do ovih godina besplatan.
A potaknuti određenim negodovanjima zbog promjene lokacije  održavanja fešte sa školskog igrališta Osnovne škole Šimuna Kožičića  Benje, lani po prvi put, na sportsko igralište Brodarica u neposrednoj blizini, organizatori su odlučili radi “mira u kući” objasniti svoje razloge.  Naime, kako su pojasnili,  javili su se određeni starosjedioci s Belafuže,  koji tvrde da to nije više ‘naša’ fešta, jer se ne odvija na Belafuži.
 Kako se selila fešta?
– Nakon rata, kasnih devedesetih Belafuška fešta se održavala u Petrićima, na parkingu ispred pošte. Parking bi se ispraznio dan prije fešte i  postavila bi se bina kod teretane TnT. Ulice su bile pune posjetitelja koji  su plesali i pjevali do dugo u noć. Ta večer je i za nas djecu značila mnogo, dobili bi od roditelja za hamburger i kolu, sjeli na zidić i s  oduševljenjem promatrali rijeke posjetitelja. Priča se po kvartu da je  svećenik prestao podupirati organizaciju fešte zbog učestalih tučnjava  koje su se odvijale u obližnjim mračnim kutcima. Još bi tjednima nalazili  čašice po grmovima, a kvart bi danima mirisao na urin.
Nakon što se fešta prebacila na školsko igralište ubrzo se i ugasila. Vjerojatno iz istih razloga. Organizacija fešte na školskom igralištu koje je  neosvijetljeno, nema priključka na struju i nikakvu mogućnost osiguravanja prostora  jako je komplicirano i teško. Ali ipak 12 godina nakon,  skupina entuzijasta se odlučila ponovo oživjeti tradiciju i organizirati  feštu na igralištu. Četiri godine mukotrpnog rada tridesetak djevojaka i  mladića, postavljanja, rastavljanja, ukrcavanja, iskrcavanja. Veliki problem je pronaći deset trijeznih mladića u tri ujutro nakon fešte, da pokupe stvari s igrališta kako bi se djeca ujutro mogla igrati. Isto tako nakon  fešte prva na udaru razjarenim pojedincima, bila bi škola čija je stakla  pod svaku cijenu trebalo razbiti. Vrijedni radnici Čistoće bi danima čistili  školski okoliš od čašica i papira.
Rubni dio Belafuže
Sportsko igralište Brodarica je puno opremljenije za organizaciju manifestacije na otvorenom sa slobodnim ulazom. Ograđeno je, osvijetljeno i ima priključak na struju. Osiguranje prostora je puno lakše jer nemamo više snage trčati po pet školskih igrališta i sprječavati nesuglasice  zbog cura ili lego kockica. Velika prednost nam je ta što na igralištu Brodarica imamo prostorije Udruge Brodarica koje nam služe kao skladište  da u slučaju kiše, kao prošlih godina, možemo brzo i učinkovito skloniti  stvari. Uostalom kuće oko igrališta Brodarica blagoslivlja svećenik iz  Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, tako da se igralište smatra rubnim dijelom Belafuže. To su jedini razlozi prebacivanja fešte. Stoga zanemarimo nesuglasice i zabavimo se svi skupa – poručili su organizatori iz  Udruge Brodarica.