Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dugotočni “krokodil” star 100 milijuna godina

Autor: Siniša Klarica

13.09.2008. 22:00
Dugotočni “krokodil” star 100 milijuna godina


Još prije dvije godine, mještani Dugog otoka pronašli su neobičan fosil davno izumrle vrste na rubu stijena uz more. Nalaz su skrivali kako ne bi došlo do njegove devastacije, tim više što se nalazi na stijeni okrenutoj prema otvorenom moru. Početkom ljeta nalaz je je pobliže pregledan, a diplomirani inžinjer biologije i ekologije Donat Petricioli objasnio je za da se radi o životinji koja je sličila na današnje krokodile, no nije mogao odrediti kako je ona točno izgledala. Fosilni ostaci ukazuju da je gmaz zajedno s repom mogao biti dug oko dva metra. No, je li riječ mladuncu ili odraslom primjerku, tek će utvrditi paleontolozi.
– Nalaz, do kojeg vodi samo kozja staza, bilo je potrebno sačuvati u tajnosti do prispjeća svih dozvola i kako bi palontolozi mogli iskrcati stroj koji će isjeći taj dio stijene. Na otklesanom, bijelom dijelu stijene, kojeg su otklesali paleontolozi na čelu s prof. Zlatanom Bajraktarevićem, lijepo se vidi središnji dio kostura životinje, rep je desno, a glava bi trebala biti lijevo. Nažalost smatram da nije dobro sačuvana, ali nakon 100 milijuna godina nije ni čudo, rekao nam je Donat Petricioli.
Petricioli dodaje da je hrvatska obala bogata tragovima dinosaurusa, ali je malo nalaza ovakve vrste koje prikazuju drevnu životinju skoro u cijelosti. Međutim, fosilu nedostaje glava, a njezinim nalaskom ili eventualno okaminom zuba, moglo bi se još dosta toga naučiti o ovoj pradavnoj životinji.
“Jadranski Nessie”, kako su ga nazvali neki mediji, najvjerojatnije potječe iz doba turona od prije 100-tinjak milijuna godina. Po obliku tijela pretpostavljaju da je bio mesojed i brz plivač. Ovih dana, kad se vrijeme smiri, kaže Petricioli, fosil će se pažljivo izrezati i otpremiti u Geološko-palenotološki odjel Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, gdje će ekspertizu provesti prof. Bajraktarević, koji nam, nažalost, nije mogao pobliže govoriti o nalazu jer je bio zauzet radovima u Lici.
Fotografije fosila snimila je dipl. ing. biol. Nikolina Baković, stručni suradnik u Parku prirode Telašćica.