Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bratović oslobođen, ostalima zatvor

Autor: Minja Gugić

13.09.2009. 22:00
Bratović oslobođen, ostalima zatvor

Foto: Filip BRALA



Od optužbi je oslobođen jedino Ivo Bratović zbog nedostatka dokaza, mada je predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman obrazlažući svoju odluku u Bratovićevom slučaju rekao: “tajno praćenje i prisluškivanje Ive Bratovića nije sprovedeno unatoč tome što je sud to zatražio”


Ante Šale (37) osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina, Tomislav Petković Sreća (33) na 13 godina i šest mjeseci, Bogdan Pepić (47) na 13 godina, Milorad Troskot Mime (42) na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina dok je Ivo Bratović (37) iako prvooptuženi u cijeloj “priči” oslobođen od optužbe zbog najtežeg kaznenog djela iz domene zloporabe opojne droge – udruživanje radi preprodaje.
Kao što je javnosti poznato riječ je pet kilograma heroina čija se čistoća u postotcima mjeri na čak 41 posto te isto toliko smjese za miješanje što je predstavljalo najveću količinu droge koju je zadarska policija do sad zaplijenila.
Presudu je danas u “svečanoj” tišini izrekao predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman nakon okončanog sudskog procesa koji je započeo još krajem prošle godine, a tijekom kojeg je saslušano više desetaka svjedoka, a posla su imali i vještaci raznih specijalnosti od vještaka balističara, pa do vještaka psihijatrijske i psihologijske struke.
Sama policijska akcija kodnog naziva “selo” u kojoj je sudjelovalo 35 zadarskih policajaca trajala je više mjeseci, a optuženici su bili svakodnevno praćeni i prisluškivani. Međutim, kako je naglasio predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman obrazlažući oslobađajuću presudu za Ivu Bratovića, “tajno praćenje i prisluškivanje Ive Bratovića nije sprovedeno unatoč tome što je sud to zatražio”.
U svakom slučaju, sudac Radman je više od sata detaljno i iscrpno obrazlagao presudu i visine zatvorskih kazni naglasivši kako je nedvojbeno utvrđeno da su  Ante Šale, Tomislav Petković, Bogdan Pepić i Milorad Troskot počinili kazneno djelo koje im je i optužnicom stavljeno na teret, a to je udruživanje radi preprodaje droge na zadarskom narko tržištu te da je zarada koja su mogli ostvariti preko deset milijuna kuna.
Ante Šale osuđen je na 20 godina zatvora jer je ovo kazneno djelo počinio dok je bio na uvjetnom otpustu iz kaznionice u kojoj je služio sedam i pol godina zatvora također, zbog 4,3 kg heroina. Njemu je naime, sudac Radman dosudio 15 godina, ali mu je prehodna kazna opozvana te je tako osuđen na jedinstvenu 20-godišnju zatvorsku kaznu.
U olakotne okolnosti Sudsko je vijeće u “slučaju Šale” cijenilo činjenicu da je otac, sudionik Domovinkog rata te da je priznao krivnju i izrazio izuzetno kajanje i žaljenje.
Što se pak, tiče Tomislava Petkovića njemu je sud kao olakotne okolnosti uzeo u obzir činjenicu da je znatno narušenog zdravlja, da je ovisnik te da mu je supruga bila žrtvom pokušaja ubojstva zbog čega je ostala invalid do kraja života.
Miloradu Troskotu cijenila se također činjenica da je otac i da je bio sudionik Domovinskog rata, višestruko odlikovan. On je oslobođen krivnje u dijelu optužbe koja ga je teretila zbog oružja koje je nađeno u njegovoj kući u mjestu Kašić, nedaleko od Zadra.
Pepiću je olakotna okolnost također, činjenica da je otac i da je do sada neosuđivan za razliku od svih ostalih osuđenika kojima je to pribrojeno u otegotne okolnosti.
Do pravomoćnosti presude Šale, Petković, Pepić i Troskot ostaju u pritvoru, dok je Ivo Bratović danas nakon godine i pol pušten na slobodu.
Nalogodavac, odnosno kako ga je nazvao sudac Radman investitor cijelog posla, ostao je nepoznat.