Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U novoj sezoni u ligi s najboljim hrvatskim momčadima

Autor:

13.09.2009. 22:00
U novoj sezoni u ligi s najboljim hrvatskim momčadima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Moji igrači su bez većih problema došli do prvog mjesta. Inače, od 25 mladića iz generacije, odabrano je 14 vaterpolista za završnicu – kaže Dražen Adžić, trener
Budućnost zadarskog vaterpola definitivno nije upitna. Posljednji rezultati s Kadetskog B prvenstva Hrvatske, gdje su igrači Zadra 1952 postali prvaci države, te svakodnevni rad sa stotinjak mladih i perspektivnih vaterpolista, dobra su osnova za ovakvu tvrdnju. Po povratku iz Opatije, gdje se 5. i 6. rujna održavalo spomenuto kadetsko PH, na Višnjiku smo za vrijeme treninga posjetili osvajače zlatnih medalja i njihove trenere. Iako su prve treninge odrađivali bez postavljenih golova na novom zatvorenom bazenu, pune mreže suparnika iz ovogodišnje kadetske B lige govore o talentu zadarskih uzdanica jednog od najtrofejnijih hrvatskih sportova. Inače, B liga odnosi se na klubove koji nisu članovi elitnog razreda hrvatskog vaterpola, odnosno na one koji nemaju zatvoreni bazen. Kako će od sada svi uzrasti VK Zadar 1952 imati adekvatne uvjete, uz standardno kvalitetan rad i pokojeg sponzora, generacija kadeta rođenih 95′ i mlađih, mogla bi u skorijoj budućnosti zaplivati prema ponavljanju uspjeha iz 1998. i izborenog plasmana u Prvoj vaterpolskoj ligi. Dražen Adžić, trener trofejne generacije kadeta, osvrnuo se na završnicu PH u Opatiji.
I lani najbolji
– Nakon osvajanja prvog mjesta u Zadarskoj županiji, ponovili smo taj uspjeh na regionalnom natjecanju te se na završnici u Opatiji susreli s četiri također najbolje momčadi iz ostalih regija. Moji igrači su bez većih problema došli do prvog mjesta. Inače, od 25 mladića iz generacije, odabrano je 14 vaterpolista za završnicu.
Adžić je potom najavio natjecanje kadeta u višem državnom rangu:
– U listopadu kreće prvoligaško Prvenstvo Hrvatske za kadete. Budući da sada imamo zatvoreni bazen, snage ćemo odmjeriti s najboljim mladim hrvatskim vaterpolistima. Već imamo iskustva iz takvih utakmica. Tako smo prije dvije godine svladali prvoligaša Osijek. Uzevši u obzir da smo tada u bazenu trenirali samo za vrijeme ljetnih mjeseci, to dovoljno govori o potencijalu naših igrača – kaže Dražen Adžić pod čijim su vodstvom mlađi kadeti Zadra i prošle godine osvojili B prvenstvo Hrvatske. Adžić je inače profesor, zaslužan je za popularizaciju vaterpola u svojoj školi pa su tako više od polovice mladića, njegovi učenici. Zanimalo nas je kako usklađuju školske i sportske obveze:
Igrači odlikaši
– Ovo je sport kojim se bave samo najuporniji. Trud uložen na treninzima i utakmicama, pokazuju i u školi gdje su gotovo svi odlikaši – bio je kratak Adžić, pokazujući kako mu je trening njegovih vaterpolista ipak prioritet.
O velikom interesu djece i nešto starijih za vaterpolo svjedoči pun bazen, u kojem u večernjem terminu oni svakodnevno treniraju. Za vrijeme našeg razgovora s Draženom Adžićem, trener najmlađih kategorija, Ivo Radetić, upravo je “regrutirao” još jednu nadu zadarskog loptanja na vodi. Uz njih dvojicu, zatičemo i Gorana Jovančevića, trenera seniorske momčadi i asistenta u radu s juniorima.
Jovančevića smo pitali tko je najveći financijski oslonac klubu.
– Svakako Grad Zadar. Grad ima sluha za sport, pa tako i za vaterpolo, a mi im svojim radom i rezultatima nastojimo opravdati uloženo.
Jovančević je zahvalan na dobivenim sredstvima, no kao i ostalim sportovima koji su po pitanju financija, u sjeni, vaterpolisti Zadra 1952 bi uz prisutnost sponzora sigurno skratili već dobro zacrtani put.


Četrnaestorica prvaka


Vođeni trenerom Draženom Adžićem, Kadetsko B prvenstvo Hrvatske osvojili su: Borna Černe, Mihovil Santini, Nino Pinčić, Niko Jurlina, Niko Torić, Josip Matešić, Valentino Dukić, Vito Voronski, Vice Torić, Marko Šarić, Renato Sabo, Mihovil Čizmin, Marino Ladiš, Zvonimir Lakoš. Najboljim igračem završnice Kadetskog B prvenstva proglašen je Zadranin Zvonimir Lakoš, a njegov suigrač Niko Jurlina, bio je najbolji strijelac s 12 pogodaka.




 


Povijest Zadra 1952


1950. nastaje vaterpolski klub čijim su se osnivanjem, u Foši počele igrati prve javne utakmice, dok su se treninzi odvijali između dva splava postavljena ispred zgrade Elektre. Tada su ostvarene i prve pobjede protiv studenata Beogradskog DIF-a. Prvo gostovanje i prvu pobjedu izvan Zadra vaterpolisti bilježe u Crikvenici. Prva međunarodna utakmica odigrana je protiv gostiju iz bečkog Donaua, a Zadrani su također upisali pobjedu.
1954. Zadar na Kolovarama dobiva olimpijski bazen na kojem se prilikom otvaranja odigrala međunarodna vaterpolska utakmica Jugoslavija – Nizozemska. Od tada Zadar nastupa u Hrvatsko-slovenskoj ligi pokušavajući se izboriti za nastup u Drugoj ligi.
1962. Vaterpolisti tadašnjeg kluba Jedinstvo izborili su se za nastup na kvalifikacijskom turniru za ulazak u Drugu ligu koji se održao u Trebinju te potom uspjeli postati drugoligaši.
1998. VK Zadar ostvaruje svoj najveći uspjeh ulaskom u Prvu hrvatsku vaterpolsku ligu gdje su se zadržali dvije sezone.
2009. Klub je preselio na zatvoreni bazen na Višnjiku i tako prvi put u svojoj povijesti dobio prave uvjete za rad.