Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Općinski tereni u bescjenje zbog proračunskih rupa?!

13.09.2010. 22:00
Općinski tereni u bescjenje  zbog proračunskih rupa?!


Jure Kožul (SDP) ukazao je na načelo pravednosti prilikom prodaje općinskih terena, koji se, po njegovu mišljenju, ne trebaju zbog krpanja proračunskih rupa prodavati u bescjenje, a načelnik Miočić odgovorio je da se, vezano uz prodaju zemljišta, sve radi u skladu sa zakonom i odlukama koje donosi Općinsko vijeće
Nakon ljetne stanke vijećnici ražanačkog Općinskog vijeća okupili su se na poziv predsjednika Predraga Duševića (HDZ) na sjednici na čijem je početku nakon utvrđivanja dnevnog reda odmah otvorena rasprava o polugodišnjem financijskom poslovanju Općine Ražanac u tekućoj 2010. godini.
Proračun 10 milijuna kuna
Po podacima koje je iznio općinski načelnik Dragutin Miočić (HDZ) u prvih šest mjeseci u općinsku se blagajnu slilo 3,8 milijuna kuna, od čega 1,8 milijuna vlastitih prihoda ili 5 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U isto vrijeme rashodi su rasli nešto većim tempom i iznosili su 5,9 milijuna kuna i uglavnom su rezultat ugovorenih obaveza koje Općina Ražanac ima na ime izrade nove katastarske izmjere, a koja je u tijeku, prema izvođaču tog projekta riječkom Geodetskom zavodu.
– Iz višegodišnje prakse znamo da se u drugoj polovini godine proračun bolje puni. Stoga po našim izračunima očekujemo da ćemo uravnotežiti prihodovnu i rashodovnu stranu i da ćemo godinu završiti kako smo i planirali sa 10 milijuna kuna uz još jedan rebalans koji ćemo najvjerojatnije morati usvojiti do sredine listopada. Moram vas izvijestiti da smo tijekom srpnja i kolovoza na ime katastarske izmjere prikupili 2,7 milijuna kuna, što nam je omogućilo nesmetano poslovanje. I dalje imamo velikih problema s naplatom komunalne naknade, odvoza smeća i raznih poreza i tome slično, ali vjerujem da ćemo i tome uskoro stati na kraj, rekao je načelnik Miočić, obznanivši vijećnicima kako trenutačno Općina na računu raspolaže sa 750.000 kuna.
Oporbeni vijećnik Ivica Katić (HSS) iz Krneze zamjerio je načelniku i njegovim suradnicima što već za ovu sjednicu nisu pripremili najavljeni rebalans proračuna. Također je skrenuo pozornost načelniku da je po Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi bio dužan uz financijsko izvješće podnijeti rezime svog šestomjesečnog rada, a što po Katiću nije učinio.
Jure Kožul (SDP) iz Ražanca izrazio je zadovoljstvo stanjem proračuna, ali je istovremeno ukazao na načelo pravednosti prilikom prodaje općinskih terena, koji se, po njegovu mišljenju, ne trebaju zbog krpanja proračunskih rupa prodavati u bescjenje.
– Sve što radim zajedno sa svojim suradnicima, kao što vam je poznato, elaboriram detaljno na svakoj sjednici Vijeća, što ću učiniti i sada i tu je sve čisto, jasno i transparentno. Što se tiče prodaje zemljišta sve radimo u skladu sa zakonom i odlukama koje donosi ovo Vijeće, istaknuo je načelnik Miočić.
Budući da nije bilo neke još važnije rasprave po ovom pitanju, predsjednik Dušević je dao na usvajanje ponuđeno izvješće, koje su ipak na kraju vijećnici jednoglasno usvojili.
(Ne)poštovanje zakona
Iduća točka dnevnog reda koja se odnosila na potpisivanje međusobnog ugovora između Općine Ražanac i odvjetničkog ureda vlasnice Katje Jajaš iz Rijeke o zastupanju i uređenju međusobnih odnosa s prvenstvenim ciljem naplate tražbina nalogodavca u ovom slučaju Općine Ražanac od svojih dužnika, izazvao je oštre polemike i povišene tonove u prvom redu između načelnika Miočića i oporbenog vijećnika Katića. Naime, Katić je čvrsto branio stav da su u ovom slučaju prekršena dva zakona.
– Odluku o potpisivanju ovog ugovora trebalo je donijeti Općinsko vijeće i trebali ste provesti Zakon o javnoj nabavi jer u ovom slučaju ovaj će nas ugovor koštati u konačnici najmanje 400.000 kuna, a poznato vam je da ste vi ovlašteni staviti potpis na ugovor u vrijednosti do 50.000 kuna. Zbog nepoštovanja zakona i neuvažavanja mišljenja vijećnika ja ovo neću i ne mogu podržati, kazao je Katić.
– Odgovorno tvrdim da nisam učinio nikakav propust jer sam se pravovremeno detaljno i s pravnog gledišta o svemu informirao. Upravo zahvaljujući angažmanu spomenute odvjetničke kuće i njihova razgovora sa svim našim dužnicima u proračun smo uspjeli do sada namaknuti spasonosna 2 milijuna kuna. Primjera radi, moram kazati da smo ovim načinom samo preko 450 vikendaša uvjerili da plate svoje obaveze. Tim istim putem su na naše zadovoljstvo ovih dana krenuli i ostali naši dužnici. Da nismo pribjegli ovom načinu rada Geodetski zavod iz Rijeke, kojemu smo do sada na ime izvedenih poslova u k.o. Ražanac isplatili 6,2 milijuna kuna, bi nam putem potpisanih ugovora bez ikakve sentimentalnosti blokirao račun i vjerojatno bi sad vrata Općine bila zatvorena. Sada uplate idu dobro i zahvaljujući ovom potezu možemo normalno funkcionirati, rekao je načelnik Miočić.
O vodi i Škulića glavici
On je iznio još jedan zanimljiv podatak pojasnivši vijećnicima kako Općina Ražanac vezano za naplatu svojih potraživanja na ime komunalne naknade i raznih poreza od strane pravnih i fizičkih osoba, ima velikih problema s Poreznom upravom u Zadru.
– S njima smo još 1995. godine sklopili ugovor u kojem su se obavezali da će oni taj posao uz određenu proviziju obavljati za našu općinu. Nedavno smo službeno zatražili da nam podastru podatke o dužnicima, kako bi taj problem mogli riješiti zajednički s navedenom riječkom odvjetničkom kućom, i, gle čuda, njihov pročelnik nam je odgovorio da nam to ne mogu dati prije nego što s njima raskinemo ugovor. Po našim saznanjima taj se dug kreće u visini od 400.000 kuna koji oni nikako da naplate, kazao je Miočić.
Kontroverzni ugovor na kraju je dobio zeleno svjetlo. Za njegovu primjenu desetorica vijećnika je dignula ruke, dok je vijećnik Katić ostao pri svome prijašnjem stavu glasajući protiv.
U nastavku je prihvaćena odluka o imenovanju petnaesteročlanog Povjerenstva na čelu s Dragutinom Miočićem za imenovanje ulica i trgova u Ražancu te je stopirana odluka o prodaji općinskih građevinskih čestica. Budući da se još ne nazire rješenje problema kako najbezbolnije omogućiti žednom pučanstvu četiriju mjesta Jovića, Radovina, Stojića i Jordana da se u okviru postojećeg zakona priključe na vodovod koji je nedavno pušten u rad, predsjednik Predrag Dušević apelirao je u svoje osobno te uime vijeća da određene županijske i državne institucije učine sve i pronađu način da se konačno ovo pitanje skine s dnevnog reda.
Na kraju su vijećnici bezrezervno podržali odluku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH po kojoj će se uskoro pristupiti sanaciji divljeg odlagališta Škulića glavica na ulazu u Ražanac. Riječ je o odlagalištu veličine 3 hektara i sa oko 16.000 metara kubičnih otpada svih vrsta, u čije će se čišćenje i sanaciju investirati oko pola milijuna kuna.
 


Za zabranu izlova ribe u Velebitskom kanalu


Vijećnik Božo Čolak (HDZ) iz Krneze otvorio je raspravu upitavši što se poduzima shodno odluci Općinskog vijeća Ražanca da se zabrani izlov ribe u Velebitskom kanalu i širem ražanačkom podmorju od strane koća plivarica takozvanih ciplara. Čolak je još pitao kada će se pristupiti planskoj obnovi i uređenju groblja u mjestima južnog dijela općine Ljupču, Krnezi, Ljubačkim Stanovima i Radovinu, u kojima, po njegovu mišljenju, radi svatko što ga je volja.
Načelnik Miočić je odgovorio budući da nitko još nije reagirao, da će oni ponovno ovih dana na adresu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te u Upravu za ribarstvo i na adresu Policije odaslati požurnicu. Što se tiče groblja poduzet ćemo sve da u suradnji s mjesnim odborima i po tom pitanju uvedemo reda.
Ivica Katić (HSS) iz Krneze želio je čuti što se radi u pogledu izgradnje dječjeg vrtića i proširenja zgrade Osnovne škole u Ražancu.
– S ravnateljem škole prof. Franom Lukićem izradili smo plan aktivnosti. S realizacijom bismo već odavno krenuli da nas ne koče imovinskopravni problemi, rekao je načelnik Miočić.