Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zasadili stabla prijateljstva

13.09.2010. 22:00
Zasadili stabla prijateljstva


Izaslanstvo Općine Vir predvođeno načelnikom Kristijanom Kapovićem i predsjednikom Općinskog vijeća Matom Radovićem, bilo je od 9. do 12. rujna u posjetu češkom gradu-prijatelju Oslavanyju. Riječ je o prvom takvom posjet općinskih čelnika Oslavanyju od kada je inače u mjesecu prosincu prošle godine u Viru, potpisan sporazum o prijateljstvu. U tom razdoblju je izaslanstvo Grada Oslavanyja već u tri navrata boravilo na Viru. Ovaj je posjet planiran i realiziran upravo u vrijeme kada se održava tradicionalna manifestacija “Oslavanska povijesna svečanost”. Službeni dio posjeta i primanje kod gradonačelnika Víta Aldorfa održano je u subotu 11. rujna, a tom je činu nazočio i hrvatski veleposlanik u Češkoj Republici mr. Frane Krnić. Pored predstavnika Općine Vir domaćini su, također, ugostili slično izaslanstvo njemačkog Grada Schkeuditza koji, također, ima potpisanu povelju o prijateljstvu s Gradom Oslavanyjem. Na samom primanju izmijenjene su pozdravne riječi domaćina i gostiju te su razmijenjeni prigodni pokloni. Nakon primanja u Gradskoj upravi, uzvanici su održali pozdravne riječi pred okupljenim građanima Oslavanyja i njihovim gostima. Potom su svi zajedno uputili do tamošnje Osnovne škole “Oslavany” u čijem su dvorištu zasađena stabla prijateljstva. Stabla su zasadili gradonačelnik Grada Oslavanyja Vít Aldorf, načelnik Kristijan Kapović i gradonačelnik Grada Schkeuditza Jörg Enke. Nakon što su zasađena stabla prijateljstva uzvanici su imali priliku obići zgradu osnovne škole, koja je stara više 80 godina, ali je suvremeno uređena i opremljena sa suvremenom nastavnom i informatičkom opremom. Po završetku ovog dijela službenog protokola domaćini i njihovi gosti su se uputili prema dvorcu Oslavany, gdje su prisustvovali početku programa “Oslavanskih povijesnih svečanosti”. Navedena dvodnevna svečanost prvenstveno ima za cilj njegovanje sjećanje na stare srednjovjekovne tradicije, a uz povijesni igrokaz stvarnog događaja iz povijesti Oslavanyja, gosti su se na licu mjesta mogli uvjeriti u izvorne vještine kovačkog, stolarskog ili rezbarskog zanata, pripreme tradicionalnih jela, mačevanja i slično.
Virani su svoj posjet gradu prijatelju iskoristili da bi se sastali i s predstavnicima tvrtke Eurovision, vodeće češke tvrtke po pitanju konzaltinga u oblasti donacija iz EU, a imali su priliku vidjeti i neke od realiziranih projekata za koje je ova tvrtka ishodila sredstva iz europskih fondova. Odnedavno ova tvrtka ima predstavništvo u Hrvatskoj, a već ranije su vođeni razgovori o suradnji po pitanju konzaltinga za dobivanje sredstava iz fondova EU.
U sklopu ovog posjeta održan je niz neformalnih razgovora i dogovora po pitanju daljnje suradnje između Vira i Oslavanyja, a izuzetno gostoljubivi domaćini organizirali su i obilazak lokalnih znamenitosti. Tako su Virani imali priliku ući u rudnik urana koji ima 25 razina i seže do 1.250 metara ispod površine zemlje. Obišli su stari dvorac Oslavany, posjetili obližnji grad Brno i susjedne općine te se upoznali s običajima i gastronomijom ovog kraja Južne Moravske.