Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čular: Povjerenstvo je netransparentno i ne poštuje rokove

13.09.2011. 22:00
Čular: Povjerenstvo je netransparentno i ne poštuje rokove


Uputnica za organizacijski višak nam je u školu došla faksom u petak 9. rujna, iza 15 sati, dakle poslije radnog vremena. S tim da je taj faks samo obavijest, uopće nas ne obavezuje. Tako da sam ga ja vidio tek u ponedjeljak, prvi dan škole. A službeno pismo od Ureda državne uprave o zapošljavanju organizacijskog viška dobili sam tek danas, kazao je jučer Čular


Nakon prozivki Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) da su dva ravnatelja zadarskih škola zaposlili učiteljicu mimo zakona, prozvani Ivan Čular, ravnatelj OŠ Šime Budinića kaže da je to obmana javnosti.
– Gotovo sve što je gospođa Tinka Zemunik iznijela na konferenciji za novinare je neargumentirano i daleko od prave istine. U javnoj ustanovi, kao što je škola, sve mora biti transparentno, a Povjerenstvo za zbrinjavanje organizacijskih viškova i manjkova se zatvorilo u četiri zida. A kako se Povjerenstvo ne konzultira s ravnateljima, ne poznaje situacije u školama, o njemu se pojavljuju razne priče – da je potkupljeno, da se radi preko veza. Nećemo dozvoliti zakulisne igre u školi, rekao je Čular.
Naime, Tinka Zemunik, regionalna voditeljica Sindikata hrvatskih učitelja za Dalmaciju, u utorak je na konferenciji rekla da su ravnatelji osnovnih škola Šime Budinića i Šimuna Kožičića Benje zaposlili učiteljice mimo Zakona, odbijajući zaposliti učiteljice koje su u osnovnim školama u Novigradu i Gračacu postale organizacijski višak. Kako je tada istaknula, zaposlili su ih bez odobrenja Povjerenstva, što je mimo zakona. U Povjerenstvu su inače dva člana iz SHU-a i dva iz Ureda državne uprave.
– Uputnica za organizacijski višak nam je u školu došla u petak faksom 9. rujna, iza 15 sati, dakle poslije radnog vremena. S tim da je taj faks samo obavijest, uopće nas ne obavezuje. Tako da sam ga ja vidio tek u ponedjeljak, prvi dan škole. Tad mi je pet minuta prije početka nastave došla upućena učiteljica, koja je bila višak u Gračacu, i rekla da je to njeno radno mjesto. Što sam trebao napraviti? Reći drugoj učiteljici da odstupi? Osim toga, nastavu treba pripremiti na vrijeme, posebno za prvaše i morao sam zaposliti učiteljicu na 60 dana. A službeno pismo od Ureda državne uprave o zapošljavanju organizacijskog viška dobio sam tek danas, kazao je jučer Čular.
Kako je dodao, u svemu ima podršku Sindikata učitelja OŠ Šime Budinića i predsjednice Školskog odbora.
– Obavijestio sam i Ministarstvo obrazovanja o radu Ureda državne uprave i Povjerenstva. I u Ministarstvu se čude kako je to loše odrađeno. Možda da nisu bili na godišnjim odmorima, ne bi došlo do probijanja rokova. Sad će biti stresno djeci mijenjati učiteljicu nakon nekoliko dana, a i učiteljica koju sam zaposlio na to radno mjesto, koja je kod nas na zamjenama radila 12 godina, sada ima puno manje šanse da nađe posao, kad je škola već počela. I sve zato što oni nisu dobro odradili svoj posao, rekao je Čular.
Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, priopćenjem je još jučer na sličan način reagirao na prozivke.
– Sve je odrađeno po Zakonu, a protiv Tinke Zemunik ćemo Marko Marin i ja  pokrenuti sudski postupak, rekao je Čular.