Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izvrsni rezultati u destinaciji izvrsnosti

13.09.2011. 22:00
Izvrsni rezultati u destinaciji izvrsnosti


Radi se o zaista velikom i važnom iskoraku u turizmu jer se tim priznanjem Nin vinuo u vrh top destinacija očuvanog okoliša na prostoru Europe. To je ujedno i nemjerljiva globalna reklama najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina, zaključuje Dejanović


Po podacima koje smo dobili u uredu Turističke zajednice Grada Nina, na području na kojem su pored Nina još Zaton, Ninski Stanovi, Grbe te Turističko naselje Zaton (Zaton Holiday Resort), od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine ostvareno je ukupno 802.574 noćenja, što je za 7 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.
Ciljana promidžba
Od toga broja 706.924 noćenja ostvarili su strani gosti, dok su domaći zabilježili 95.650 noćenja. Na vodećem mjestu prema ostvarenom broju noćenja su gosti iz Njemačke, domaći gosti, gosti iz Nizozemske, Austrije, Danske, Poljske i Italije. Dolazak stranih gostiju iz zemalja koje predvode u strukturi gostiju rezultat je ciljane promidžbe Zaton Holiday Resorta na tim tržištima, a popunjavanje smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju rezultat je destinacijske promidžbe i ulaganja u promidžbu vlasnika apartmana i soba na području grada Nina.
Kad je riječ o privatnom smještaju treba kazati da je u Ninu, Grbama, Ninskim Stanovima i Zatonu boravilo 23.695 turista. Oni su zajedno ostvarili 164.410 noćenja, što je gotovo za 3 posto više nego lani, a istovremeno je ostvareno 5 posto više noćenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Od toga su domaći gosti ostvarili 29.664, a strani 134.746 noćenja. Domaćih je gostiju bilo 4.774, a inozemnih 18.921. U samom gradu Ninu je bilo 7 posto više dolazaka i noćenja što izrazito veseli, a čemu je zasigurno pridonijela i poznata nagrada izvrsnosti EDEN. U vikend kućama i stanovima za odmor na navedenom području boravilo je ukupno 2.707 turista koji su ostvarili 50.474 noćenja, što je 11 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja u odnosu na 2010. godinu.
U kampu Zaton Holiday Resorta boravila su ukupno 40.044 turista, domaćih 624, a stranih 39.420. Oni su zajednički ostvarili 383.189 noćenja, što je 7 posto više turista i 8 posto više noćenja. Od tog broja domaći gosti sudjelovali su sa 5.712, a strani sa 377.477 noćenja. U apartmanima TN Zaton boravilo je ukupno 24.556 gostiju s ostvarenih 190.695 noćenja, što je 3 posto manje turista i 2 posto više noćenja u odnosu na lani. Od toga su domaći gosti sudjelovali sa 17.855 noćenja, a strani sa 172.840 noćenja. Domaćih dolazaka bilo je 3.542, a stranih 21.014.
Ljekovito blato i Muzej soli
Treba naglasiti da su na području grada Nina dvije turističke zajednice, TZ Nina i TZ Zaton, koje u suglasju i svakodnevnoj suradnji sastavljaju statističke podatke za administrativno područje grada Nina, jer se Zaton Holiday Resort nalazi na prostoru i Nina i Zatona te se prema postignutom zajedničkom dogovoru njegov ostvareni turistički promet dijeli između ove dvije turističke zajednice u kojima su zadovoljni postignutim rezultatima.
– Ne treba smetnuti s uma da je upravo Nin odredište mnogim turistima. Neki ga posjećuju zbog njegove vrijedne kulturne baštine, a drugi zbog odmora na prekrasnim pješčanim plažama (Kraljičina plaža, Ždrijac) koje su svrstane u sam vrh najljepših plaža ne samo u Dalmaciji, već i Hrvatskoj. Pored toga što u Nin dolaze ciljano, turisti ga umnogome posjećuju iz Turističkog naselja Zaton. Također, rado ga pohode i obilaze i gosti koji dolaze na liječenje čuvenim ninskim ljekovitim blatom. Svake godine i sve veći broj domaćih i inozemnih gostiju posjećuju i park Solanu Nin, gdje se uz neposredno upoznavanje s načinom prikupljanja morske soli na bazenima mogu kupiti razni proizvodi od soli te razgledati i Muzej soli koji je prvi takve vrste otvoren do sada u Hrvatskoj, kaže direktorica ureda ninske Turističke zajednice Marija Dejanović, dodajući da se, počevši od lanjske godine, povećava broj dolazaka gostiju u Nin u velikoj mjeri zbog nagrade europske izvrsnosti koja je lanjske godine uručena Gradu Ninu.
– Radi se o zaista jednom velikom i važnom iskoraku u turizmu jer se tim priznanjem Nin vinuo u vrh top destinacija očuvanog okoliša na prostoru Europe. To je ujedno i nemjerljiva globalna reklama najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina, zaključuje Dejanović.