Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ljekovito blato zagađuje autokamp Ninska laguna

13.09.2013. 22:00
Ljekovito blato zagađuje autokamp Ninska laguna


Gotovo nevjerojatno, ali istinito zvučala je jučerašnja dojava kako Ivo Glavan, vlasnik autokampa Ninska laguna iz Nina, ispušta fekalne vode izravno u more iz svog kampa koji se nalazi neposredno uz Kraljičinu plažu, jednu od najljepših prirodnih plaža Jadrana. Priča počinje kad je susjed Ante Ljubičić, inače američki iseljenik, pronašao kanalizacijsku cijev koja iz sanitarnog čvora kampa Ninska laguna, vodi pravo na njegovo zemljište.
– Problem sam prijavljivao gradskim redarima, sanitarnoj inspekciji, građevinskoj inspekciji. Angažirao sam i odvjetnika kako bi pripremio tužbu protiv Glavana jer ovo što on radi je gotovo nevjerojatno. Glavan je od mojih rođaka iz Australije iznajmio zemljište na kojem je sve donedavno bilo pedesetak kampera te je preko tog terena proveo cijev iz koje se na moju česticu izlijeva fekalna voda, a odatle u more.
Za cijeli problem, gradonačelnik Nina Emil Ćurko je isprva rekavši, tek jučer saznao i to nakon što smo ga upitali što Općina namjerava poduzeti zbog ovakvog zagađivanja. Ilustracije radi, mjesto slijevanja vode vidi se i na satelitskim snimkama, ali i sa samog pristupnog puta plaži jer je neprirodno zelenije boje nego okoliš. No kraj cijevi, vješto je zamaskiran visokom travom i trnjem. Fekalije tako otječu u more i u nadaleko poznato ljekovito blato pa se postavlja pitanje kako je uopće moguće da su se sve službe ogradile od rješavanja ovog problema.
– Istina je, ja sam postavio cijev jer država ne radi svoj posao. Ja njoj svake godine uprihođujem milijune eura, plaćam odvodnju svaki mjesec 400 kuna, a ona ne odvozi moje otpadne vode. Uostalom taj je Ljubičić jedan tip koji krade tuđe zemljište i ja tu cijev nisam sproveo na njegovu, već na parcelu njegovih rođaka s kojima imam dogovor, govorio je Glavan.
U Gradu Ninu odlučili su djelovati odmah i o tome obavijestiti javnost. Blic provjerom preko »Arkoda«, ustanovilo se da je ipak riječ o parceli u vlasništvu Ante Ljubičića te je gradonačelnik Ćurko naredio svom pročelniku za komunalne poslove Jozi Mustaću da u dogovoru s vlasnikom parcele, odmah zabetonira sporni ispust.