Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Što su djeca manja, to su im djedovi i bake važniji

13.09.2016. 22:00
Što su djeca manja, to su im djedovi i bake važniji


Uloga djeda i bake u odgoju djece, posebno djece s teškoćama u razvoju, izuzetno je važna. Često se može čuti da se djedovi i bake upliću u odgoj djece, no ja bih podsjetila na staru afričku poslovicu koja kaže kako je potrebno cijelo selo da se odgoji dijete, rekla je Dijana Miočić, prof. defektolog iz kabineta za ranu intervenciju koji djeluje pri Caritasu zadarske nadbiskupije, te članica Društva “Naša djeca” u čijoj je organizaciji u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici održano nekoliko predavanja kojima je obilježen Međunarodni dan baka i djedova, a sve u sklopu programa Foster Childer rights – promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Cilj ovog projekta je osiguranje učinkovite provedbe EU standarda u provedbi prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji.
– Djeca u druženjima s djedovima i bakama, te ostalim članovima uže i šire obitelji, uočavaju kako svaki član na određene situacije reagira drugačije, postavlja drugačije granice, odnosno djeca uočavaju kako smo svi različiti. I to je onda djetetu “ok”. Također, vrlo su važna obiteljska slavlja, druženja i kontakti među članovima obitelji jer dijete u takvom okruženju ne samo da uči, već se osjeća sigurno i zaštićeno, a to je važno i zbog osamostaljivanja i socijalizacije, istaknula je Miočić te podsjetila i na prvo odvajanje djece od roditelja koje je u većini sučajeva upravo ostajanje kod djedova i baka. A uloga baka i djedova još je važnija, istaknula je, kad je jedan od roditelja odsutan u bilo kom smislu.
– Djedovi i bake obično se pripreme za druženja s unučadi. Pogrešno je svoje vrijeme prilagoditi isključivo djetetu i njegovim potrebama. Djedovi i bake često žale što nisu imali vremena potpuno se posvetiti unučadi dok borave kod njih, a zapravo je vrlo korisno da ih uvedu u svoj svijet i rutinu, da im pokažu koje su njihove obaveze i poslovi, dodala je Miočić napominjući i važnost da dijete što ranije bude upoznato s problemima koje nosi starija životna dob, bolestima i nemoći.
– U odgoju djece vrlo je važan i element otpornosti. To je zapravo kapacitet obitelji da skupi snage i suoči se sa izazovima života, da razvije način za što efikasnije ublažavanje stresnih situacija, a tu onda dolazimo i do zaštitnih čimbenika kojima iznalazimo načine za izlazak iz teških situacija. Također, vrlo je važno i razvijanje duhovnosti unutar obitelji, razvijanje jedne učinkovite komunikacije, ali i briga roditelja o sebi, pojasnila je Miočić dodajući kako roditelj ne može kvalitetno pomoći djetetu ako ne može pomoći sebi.