Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski SDP za Ostojića, županijski za Piculu

13.09.2016. 22:00
Zadarski SDP za Ostojića, županijski za Piculu


Najavom Zorana Milanovića o povlačenju s mjesta predsjednika SDP-a, otvorena je žestoka utrka za njegova nasljednika. Najjačoj oporbenoj stranci samo dan nakon parlamentarnih izbora predstoji priprema za izbore za šefa stranke, koji se moraju održati najkasnije tri mjeseca od parlamentarnih izbora. “Ne planiram se više kandidirati za predsjednika SDP-a i ne želim sudjelovati u unutarstranačkim izborima”, poručio je Milanović, a po onoj staroj poslovici “Kralj je mrtav, živio kralj”, tek što su mediji prenijeli njegovu odluku, već su pljuštale prve kandidature.
Najprije ju je na svojoj Facebook stranici obznanio SDP-ov potpredsjednik Ranko Ostojić, koji je mnoge iznenadio čak objavivši kandidaturu istoga dana kada je Milanović najavio povlačenje. No za njega je sigurno kako ima veliku podršku stranke, ponajprije svih onih koji su podržavali i dosadašnjeg šefa Zorana Milanovića.
Sve je izvjesnija i kandidatura SDP-ovog europarlamentarca Tonina Picule, koji se ubraja u takozvani antimilanovićevski blok nakon brojnih kritika koje mu godinama javno upućuje. Picula je već bio kandidat za predsjednika SDP-a, no u srazu s Milanovićem na prvim unutarstranačkim izborima nakon Račanove smrti izgubio je već u prvom krugu.
Vrlo brzo znat će se tko će od najavljenih imena ostati u utrci za predsjednika, a zasad je najizvjesnija kandidatura Ranka Ostojića. Kako će u biranju novog šefa stranke veliku ulogu imati i lokalna podružnica SDP-a koja ima brojno članstvo u gradskom i županijskom odboru, provjerili smo kome će oni dati svoj glas.
Naime, poznato je da je na zadnjim unutarstranačkim izborima gradsko i županijsko rukovodstvo podržalo različite kandidate: dok je predsjednica GO-a Sabina Glasovac sa svojim članstvom bila za Zorana Milanovića, predsjednica ŽO-a Renata Sabljar Dračevac otvoreno je podržala Zlatka Komadinu. U nekoliko mu je navrata bila domaćicom njegova posjeta zadarskom članstvu, što je na kraju dovelo i do produbljenja sukoba između njih i zadarskog rukovodstva. No, Sabljar Dračevac ostala je dosljedna svojemu stavu rekavši još tada za Milanovića da “sam o sebi govori više nego dovoljno”.
O tome koga će županijsko članstvo podržati na ovim izborima razgovarali smo s potpredsjednikom Županijskog odbora Josipom Tičićem koji trenutno vodi ovaj odbor. Međutim, on napominje kako ovoga puta neće donijeti generalnu odluku na razini cijele županijske organizacije:
– Smatram da je Tonino Picula najbolji kandidat jer zagovara demokraciju u stranci i poštuje mišljenje svakoga člana stranke. Prije svega je za dogovor i suradnju želeći da se poštuju odluke stranke te da se njena prvog čovjeka nikad ne stavlja iznad same stranke. Za njega se doista može reći da je čovjek umjerene provenijencije i kao takvog će ga sigurno podržati veći dio članstva – pojašnjava Tičić.
Bit će zanimljivo pratiti koji će SDP-ov kandidat na kraju odnijeti pobjedu, jer Picula zaista ima velik broju pristaša, ali je općepoznata stvar da je Ostojić bio jedan od najvjernijih Milanovićevih suradnika i kao takav stvorio jaku stranačku bazu.