Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rađen: Vratit ću se u Hrvatsku

Autor: Minja Gugić

13.10.2008. 22:00
Rađen: Vratit ću se u Hrvatsku

Foto: Filip BRALA



Rađen je pušten na slobodu nakon što je tužiteljstvo promijenilo činjenični i zakonski opis te pravnu kvalifikaciju kaznenog djela koje je obuhvaćeno Zakonom o općem oprostu. Vraća se u Grčku s nadom da će opet naći posao košarkaškog trenera
Blato može uprljati dragulj, ali se dragulj ne može pretvoriti u blato. Ako je čovjek ostao čovjek, takav će biti i u budućnosti. Čovjeku možete sve promijeniti, ali ne možete njegov karakter. Proveo sam šest mjeseci u pritvoru. Uništen mi je život i profesionalna karijera, nemam riječi u ovom trenutku.
Od prvog dana mi nije jasno zašto sam se našao u ovoj situaciji u kojoj jesam. Nakon što sam nasilno mobiliziran od strane JNA, smatram da sam pomogao hrvatskim civilima u Benkovcu i na benkovačkom području onoliko koliko sam mogao – rekao je nakon izlaska iz zadarskog Istražnog centra Ernest Rađen (47), nekadašnji trener solunskog Arisa koji je pod sumnjom za ratni zločin izručen iz Grčke i u zatvoru je proveo vrijeme od kraja travnja.
Iz zatvora je izašao sam s dvije torbe i vidno potresen dodao je da će tek nakon dolaska u Grčku odlučiti što dalje.
– Liga svih klubova je davno počela, tako da mi sada preostaje samo čekanje i nada da će se možda naći negdje mjesto trenera i za mene – pojasnio je Rađen, istaknuvši da želi zahvaliti svim svjedocima koji su bili izuzetno korektni i koji su svjedočili u njegovu korist.
Na novinarsko pitanje hoće li opet doći u Hrvatsku, odgovorio je: “A, zašto ne bih?”
Iako je njegov odvjetnik Slobodan Budak najavio tužbu protiv Hrvatske, Rađen je kazao da on trenutačno ne može ni o čemu razmišljati jer je još u šoku.
Ernest Rađen pušten je na slobodu nakon što je tužiteljstvo promijenilo činjenični i zakonski opis te pravnu kvalifikaciju kaznenog djela za koje se Rađen teretio u kazneno djelo koje je obuhvaćeno Zakonom o općem oprostu.
– Nakon dovršene istrage u kaznenom djelu protiv okrivljenika Ernesta Rađena, uslijedilo je da je počinio kazneno djelo protiv RH i to najteži oblik kaznenog djela ugrožavanja teritorijalne ukupnosti, pa smo sukladno tome promijenili činjenični i zakonski opis te pravnu kvalifikaciju u tom kaznenom djelu.
No, kako je ovo kazneno djelo obuhvaćeno Zakonom o općem oprostu očekujemo da će sud donijeti odgovarajuće rješenje – izjavio je par sati prije puštanja Rađena iz pritvora, zamjenik županijskog državnog odvjetnika, Slobodan Denona.
To je ujedno bila i druga izmjena pravne kvalifikacije kaznenog djela u “slučaju Rađen”.
Iako ga se u početku teretilo da je u vrijeme nezapamćenog zločina u Škabrnji i Nadinu bio zapovjednik vojne policije, koja je sudjelovala u masakru nedužnog stanovništva što se dogodilo 18. studenoga 1991. godine, tužiteljstvo je izmijenilo optužnicu, nakon čega se Rađen teretio kako on to nije spriječio, a mogao je.
Rađen je pušten u nedostatku dokaza.