Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Heroinom “pokrivali” Biograd, Pakoštane i Vranu

Autor: Minja Gugić

13.10.2009. 22:00
Heroinom “pokrivali” Biograd, Pakoštane i Vranu

Foto: Filip BRALA



Budan je osuđen na pet, Čirjak na 4,5, a Jelić na sedam mjeseci zatvora uvjetno na tri godine. Ključni dokazi pri izricanju presude bili su transkripti telefonskih razgovora imeđu optuženih i drugih osoba
Zbog posjeda i “dilanja” heroina danas je na Županijskom sudu u Zadru Denis Budan (31) osuđen na pet, Alen Čirjak (38) na četiri i pol, dok je Đoni Jelić (35) osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam mjeseci, uvjetno na tri godine.
Tako je glasila nepravomoćna presuda koju je izrekao predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman napomenuvši kako je zbog visine zatvorskih kazni Budanu i Čirjaku produljen pritvor gdje se nalaze od dana kad su uhićeni, sredinom rujna prošle godine, a trajat će do pravomoćnosti presude. Đoni Jelić ostaje na slobodi.
Kako je sudac Radman naglasio pri izricanju presude, Budan je proglašen krivim jer je prodavao heroin ovisnicima na podučju Biograda, Pakoštana i Vrane, ali je drogu najčešće prodavao Čirjaku te je na taj način zaradio oko 11 tisuća eura.
Čirjak, inače otac šestero maloljetne djece, prema mišljenju Sudskog vijeća kriv je jer je u vremenskom razdoblju od 1. kolovoza do 23. rujna prošle godine također, na biogradskom području te na području Vrane i Pakoštana najčešće od Budana kupovao heroin da bi ga potom “dilao” te je tako zaradio najmanje 10.300 kuna i 100 eura. Čirjak je prema mišljenju Sudskog vijeća više puta prodavao heroin i Đoniju Jeliću.
A, on je pak kriv jer je 11. kolovoza lani, a nakon prethodnih dogovora, kupio od Čirjaka heroin kojeg je platio ribom.
U obrazloženju presude, sudac Radman je naglasio kako je dokaznim postupkom utvrđeno da su optuženici počinili djela koja su im optužnicom i stavljena na teret, a to nedvojbeno dokazuju i transkripti razgovora između optuženika i drugih osoba. Đoni Jelić je sam priznao posjed heroina.
U otegotne okolnosti optuženicima je uzeta u obzir dosadašnja osuđivanost, a u olakotne okolnosti njihovo sudioništvo u Domovinskom ratu.
Optužnica koja je i rezultirala ovakvim presudama teretila je podsjećamo, Denisa Budana da je od kolovoza, pa do sredine rujna na području Biograda, Pakoštana i Vrane nabavljao heroin, koji je potom prodavao i to najčešće Alenu Čirjaku pa mu je tako 23. rujna lani prodao 53,1 grama heroina i zaradio 11 tisuća eura. Čirjaka je optužnica teretila za “dilanje”, dok je Jelić bio optužen da je od Alena Čirjaka kupio 1,9 grama heroina koji je “platio” ribom za što je i osuđen.