Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Smeće kao umjetnost

Autor: Katina Vrsaljko

13.10.2009. 22:00
Smeće kao umjetnost


Djelatnici knjižnice radionicom žele naučiti djecu da se s voljom i bez imalo novca može napraviti nešto konkretno i lijepo


Kreativna likovna radionica pod vodstvom Alberta Špara okupila  je jučer djecu predškolskog i  osnovnoškolskog uzrasta u  Ogranku Gradske knjižnice  Crno. Izrađivali su razne  skulpturice od prirodnog i  otpadnog materijala te  naučili kako od smeća napraviti nešto lijepo. Ideju je  dao voditelj radionice, djeca  su samo trebala uključiti  maštu da bi nastale intersantne stvarčice.
Ideje su mogli dobiti i prema izloženim tvorevinama  njihovog voditelja. Albert  Špar izrađuje svašta od svega – kamenčića, školjki, kore  od drveta, oraha, sezama,  kruha, ali i od plastinih i  plutenih čepova, komadića  plastike, boca, žičica, kutija  za jaja nastaju brodići, lutke,  magarci, slonići…
– Dio materijala sam izronio, a kad šetam sa svojim  labradorom uz more stalno  nešto skupljam, pa i smeće.  Od svega se može nešto napraviti. Kad izvršim svoje  obaveze posvetim se ovom  hobiju. Tako sam oblijepio  cijelu konobu u svojoj kući,  rekao je Špar koji se ovim  nesvakidašnjim hobijem  počeo baviti nakon Domovinskog rata kada je dugo  morao biti na bolovanju. Sada je u mirovini, a osim hobija veseli ga rad s djecom.
Djelatnica Gradske  knjižnice vidjela je moj rad  na televiziji i ponudila mi da  radim s djecom. To me razveselilo jer mi je drago prenijeti to što znam i na druge,  objasnio je Špar te dodao  kako mu nije do novca već  sve ovo radi iz gušta.
Prvi put će svoje radove  izložiti u travnju u Gradskoj  knjižnici. Održao je već jednu radionicu u ogranku Bili  Brig, sutra je u Ogranku Arbanasi od 17 do 19, a u četvrtak u Područnoj knjižnici  Ploče od 16 do 18 sati.
Kako kaže knjižničarka iz  Ogranka Crno, Laura Mihanović, radionice služe da  djeca kvalitetno ispune svoje  vrijeme, nešto nauče i razvijaju kreativnost.
– Ovdje tijekom godine  održavamo različite radionice za mještane svih uzrasta –  od radionca za bebe i roditelje, preko likovnih i glazbenih radionica za djecu, do  družionice i radionice za stare i mlade na kojima ih jedna  naša starija mještanka uči  kukičanju i pletenju, rekla je  Mihanović.
Kako dodaje, i ovom radionicom žele naučiti djecu  da se s voljom i bez imalo  novca može napraviti nešto  konkretno i lijepo, a sudeći  prema interesu djece, u tome su i uspijeli.