Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Zagreb stiže “novi Eric Clapton”

13.10.2010. 22:00
U Zagreb stiže “novi Eric Clapton”


Potvrda kvalitete Joe Bonamasse je i to što je Gibson proizveo seriju gitara „Bonamassa Les Paul Gold Top” koja se vrlo brzo rasprodala
Joe Bonamassa, vrhunski propovjednik bluesa i njegovih brojnih pritoka, broj jedan Billboard blues izvođač i predvodnik sjajne generacije američkih uber gitarista (Kenny Wayne Sheppard, Jonny Lang, Dereck Trucks) po prvi put stiže u Hrvatsku. Jedini i ekskluzivni koncert dogodit će se u petak, 29. listopada u zagrebačkom klubu Boogaloo. Kao čudo od djeteta s osam godina postao je profesionalni blues gitarist, s 12 već je svirao s B.B. Kingom, a s 14 s John Lee Hookerom. S 33 stiže u Zagreb gdje bi se, sudeći po nemalom interesu, trebao naći i velik broj njegovih zadarskih fanova. Ovaj mladi blues genij i po mnogima „novi Eric Clapton” u sklopu promotivne turneje svog novog albuma „Black rock” donosi jedan od najboljih blues rock koncerata na svjetskoj sceni. Gostovanje Bonamasse u Boogaloou označit će ujedno i nastup A1 blues ligaša u naponu autorske i izvođačke snage čije su reference više nego dostatno jamstvo onima inficiranim utjecajem Delte, ali i onima čiji ukusi sežu od Jimmi Hendrixa, Jeff Becka i Rory Gallaghera pa sve do progresivnog rocka. Američki virtuoz lakoćom prelazi okvire i spaja forme, a blues je najčešće njihovo ishodište.
Počeo u trgovini gitarama
Joe Bonamassa rođen je 8. svibnja 1977. godine u Utici, u državi New York. Kako su njegovi roditelji bili vlasnici dućana s gitarama i kako su se u njegovoj obitelji već četiri generacije bavile glazbom, nije bilo čudno da i mali Joe započne glazbenu karijeru. Možda je čudno što je već s četiri godine, kada je dobio svoju prvu gitaru, znao da će biti muzičar, ali da će doseći status ponajboljeg blues gitarista današnjice nitko nije mogao predvidjeti. Ipak, kada je sa sedam godina počeo „skidati” Stevie Ray Vaughna i Jimi Hendrixa moglo se naslutiti da je rođen „vunderkind”. U dobi od 11 godina godina nakratko ga je sviranju poučavao Danny Gatton te je mali Joe otkrio country i jazz glazbu, ali i heavy rock. Kad je s dvanaest svirao kao predgrupa legendarnom B.B.Kingu ovaj je zadivljeno izjavio: „Potencijal ovog klinca je nevjerovatan. Nije još ni počeo pokazivati sve što može. On je stvarno jedinstven!” Već s četrnaest godina „otkrio” ga je Fender i pozvao na jednu svoju prezentaciju na kojoj je upoznao Berry Oakleya Juniora s kojim osniva grupu Bloodline, a preostala dva člana bili su Miles Davisov sin Erin i sin Robby Kriegera iz The Doors, Waylon. Grupa Bloodline izdala je jedan album i imala dva singla na top ljestvicama. Nakon ovog banda/projekta Joe Bonamassa svirao je s mnogim velikanima blues rock scene – tako su se na popisu našli Buddy Guy, Foreigner, Robert Cray, Stephen Stills, Joe Cocker, Gregg Allman, Steve Winwood, Paul Jones, Ted Nugent, Eric Clapton, Derek Trucks i mnogi drugi.
Joe Bonamassa kao svoje uzore navodi britanske i irske blues muzičare Jeff Becka, Eric Claptona ili Rory Gallaghera više nego stare blues majstore s delte, međutim, njegov stil sviranja uključuje različite utjecaje od rocka, blues-rocka, Delta bluesa, electric bluesa, jazza i countryja – pa čak i do progresivnog rocka.
Top 10 na blues ljestvicama
Njegov prvi solo album „A New Day Yesterday” izlazi 2000.g, te mu uz gostovanja legendarnih Gregg Allmana, Rick Derringera i Leslie Westa osigurava mjesto među prvih 10 na blues top ljestvicama. Već sa sljedećim albumom “So, It’s Like That”(2002.) i singlom “Pain And Sorrow” stiže na prvo mjesto Billboard top liste, a i ostali uradci redom su zasjedali na prva mjesta blues top ljestvica – “Blues Deluxe” (2003.), “Had To Cry Today” (2004.), dok ponajveći uspjeh doživljava album “You & Me”(2006.) koji ga promovira u “svjetski poznatog i priznatog glazbenika”. Sljedeći album „Slow Gin” (2007.) proveo je nevjerojatnih 10 tjedana na prvom mjestu Billboard top liste.
Datum 4. svibanj 2009. ostat će zapisan u karijeri Joe Bonamasse kao jedan od vrhunaca njegove karijere: u Londonskom Royal Albert Hallu, jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana na svijetu, održao je koncert za koji su ulaznice bile rasprodane mjesecima unaprijed. Kada mu se na bini pridružio idol, Eric Clapton s kojim je odsvirao „Further On Up The Road” jednu od prvih pjesama koju je naučio na gitari, to je bio samo „šlag na torti”. Ovaj izvrstan koncert doživio je i svoje DVD izdanje pod nazivom „Live From The Royal Albert Hall”.
Bonamassa dolazi u Zagreb opravdati status jednog od najboljih svjetskih blues rock gitarista, koji je potvrdio mnogobrojnim nagradama samo u prošloj godini – „Breakthrough Artist of the Year Award” na prestižnoj dodjeli nagrada u Engleskoj Classic Rock Roll of Honour Awards. Classic Rock magazine piše o Joeu “Zovu ga budućnošću bluesa, ali griješe – Joe Bonamassa je sadašnjost, tako sjajan u svom vremenu da ga gotovo definira.” Guitar Player Magazine po izboru čitatelja u 2009. proglasio ga je najboljim blues gitaristom i to već treći put zaredom. Guitar Player opisuje ga riječima: “On je stara duša i to se čuje u načinu na koji svira, njegovom stilu, njegovom glasu i izboru nota, a sa svakom godinom postaje sve bolji i rafiniraniji.” 2010. je časopis Guitar World dodijelio Bonamassi titulu “The Blues Rock Titan”, a njegova pjesma “Lonesome Road Blues,” nalazi se u igrici Guitar Hero 5.
Svakako treba istaknuti i Joeov fenomenalni glas (koji zvuči kao da ima puuuno više godina) i njegovu karizmatičnu izvedbu i energiju koju nosi sa sobom na binu u svih dvjestotinjak koncerata koje održi godišnje. Uz njegove autorske kompozicije i potpuri vrsnih obrada Bonamassa je zasigurno nešto ponajbolje što nam blues danas donosi. U njegovom prvom koncertnom „ukazanju” u Hrvata gledat ćemo ga uz sjajan prateći band, mada je Joe nedavno osnovao „supergrupu” Black Country Communion s legendarnim pjevačem i basistom Glenn Hughesom (Deep Purple Black Sabbath, Trapeze), bubnjarem Jason Bonhamom (Led Zeppelin) i klavijaturistom Derek Sherinianom (Dream Theater, Billy Idol). Njih ćemo možda slušati nekom drugom prilikom.
Dao ime Gibsonovoj gitari
Uz sjajne albume i fenomenalne koncerte Joe Bonamassa nađe vremena i za još neke zanimljive projekte – tako je glasnogovornik „Blues foundation” organizacije u njihovom programu za škole: dok je na turnejama odvaja vrijeme i srednjoškolcima predaje o bluesu, a nedavno ga je Channel One postavio i kao voditelja emisije “Know Your Roots with Joe Bonamassa”. Potvrda kvalitete Joe Bonamasse je i to što je Gibson proizveo seriju gitara „Bonamassa Les Paul Gold Top” koja se vrlo brzo rasprodala.
U ožujku ove godine Joe Bonamassa je izdao svoj deseti album (a tek su mu 33 godine!) „Black Rock” koji je doživio pozitivan odjek kod kritike i publike, a kao gost na njegovom posljednjem studijskom izdanju pojavljuje se i B.B. King u obradi pjesme Willie Nelsona „Night Life”. Album je odmah zasjeo na prvo mjesto Billboard blues top liste i zadržao se dugo na samom vrhu. U sklopu promotivne turneje albuma „Black rock” Joe Bonamassa po prvi puta dolazi u Hrvatsku. 


 KONCERT PO AMERIČKOM, NE BALKANSKOM VREMENU


Parola „uzmi pare pa kad se pojaviš na bini” već se dokazano ne odnosi na izvođače s onu stranu Atlantika. Organizatori tako napominju da koncert Joa Bonamasse počinje točno u 20 sati zbog putnih obaveza banda nakon zagrebačkog koncerta. Vrata se otvaraju u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 200 kn u pretprodaji su na sljedećim mjestima u Zagrebu: Boogaloo klub – Vukovarska 68, CD shop Dancing Bear – Gundulićeva 7, Integral – Pothodnik, CD shop FreeBird – Tratinska 50, Music centar – Zagorska 60, Nova Glazbala – Hondlova 2, Mega Muzika – Vlaška 48, Planet Music – Ilica 47, Gitarski centar – Ilica 89, TMS music shop – Jurja Žerjavića 7, odnosno na svim prodajnim mjestima u sustavu eventima: www.eventim.hr