Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

USKOK će Sanadera pozvati za svjedoka

13.10.2010. 22:00
USKOK će Sanadera pozvati za svjedoka


Bivši premijer svjedočit će i u postupku za Podravku, potvrđeno je od izvora bliskog USKOK-u. Sanaderova izjava potvrđuje tezu da je Polančec zlouporabio položaj


Da će bivši premijer Ivo Sanader biti pozvan za svjedoka u procesu za malverzacije u Podravci, nije novost, ali svakako je novost da će mu poziv uputiti i USKOK.
Dosad su obrane okrivljenih najavljivale da će od Županijskog suda tražiti da pozove Ivu Sanadera na svjedočku klupu. Obrane Zdravka Šestaka i Darka Marinca zvale su već Sanadera da njima da iskaz, no otkazale su termin za ispitivanje, jer je USKOK u međuvremenu podignuo optužnicu za gospodarski kriminal u Podravci. I Anto Nobilo najavljivao je da će zvati Sanadera, ali u istrazi koja se protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca vodi zbog sumnjivih poslova u trokutu TLM – HEP – Aluminij Mostar, kao i Branko Šerić, odvjetnik Ivana Mravka.
Pregovori s MOL-om
No, zahvaljujući pitanju Ane Lovrin sa saborskog istražnog povjerenstva za Inu, te Sanaderovog odgovora, bivšeg premijera USKOK će pozvati i da svjedoči u postupku za Podravku, potvrđeno je našem listu od izvora bliskog USKOK-u. Bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin jedina je na saborskom povjerenstvu uputila Sanaderu pitanje koje se ticalo Podravke. Šefica istražnog povjerenstva Dragica Zgrebec upozorila je Sanadera da ne mora odgovoriti, jer se ne radi na o temi koju saborsko tijelo ispituje, međutim, Sanader je sam odgovorio na pitanje.
– Jeste li znali da je Polančec istodobno s izmjenama ugovora Ine tražio pomoć MOL-a za Podravku?, pitala je Lovrin.
– Ne, niti me tko informirao o tome, odgovorio je Sanader.
Osim o tome, Sanader je pred saborskim povjerenstvom pričao i o načinu na koji su se provodili pregovori s MOL-om o upravljačkim odnosima u Ini. Sanader je u tom dijelu potvrdio Polančecove tvrdnje iz njegove obrane za Podravku, te iz svjedočenja pred povjerenstvom. Polančec je, podsjetimo, u oba navrata ispričao da je o tijeku pregovora s MOL-om obavještavao predsjedništvo HDZ-a i pojedine članove Vlade bilo pismeno, bilo usmeno ili prezentacijama.
Uporište USKOK-ovoj tezi
Međutim, Sanaderova tvrdnja da nije znao da je Polančec u tim pregovorima tražio i pomoć za Podravku, podupire tezu USKOK-a da je bivši potpredsjednik Vlade Polančec zloupotrijebio svoj položaj kad je u pregovorima s MOL-om zatražio pomoć i za Podravku. Doduše, koliko je vidljivo iz optužnice, Polančec u svojoj obrani ne konstatira jasno da je i o tome obavijestio predsjedništvo HDZ-a ili članove Vlade.
Što se tiče samog ugovora, USKOK u optužnici ne ocjenjuje je li zakonit, ali konstatira da je MOL pristao dati financijska jamstva Fimi Ami, tek nakon što su dogovorene promjene dioničarskog ugovora.
Službeni transkripti Sanaderovog svjedočenja pred saborskim istražnim povjerenstvom uskoro će biti dostavljeni Državnom odvjetništvu. Sve do pripremnog ročišta povodom optužnice, USKOK ne mora obavijestiti sud hoće li tražiti Sanaderovo svjedočenje ili neće.


 JOSIPOVIĆ: NETKO NIJE GOVORIO ISTINU




Netko iz Vlade nije govorio istinu, zaključio je jučer predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirajući rezultate rada saborskog istražnog povjerenstva za Inu, pred kojim je u utorak svjedočio bivši premijer Ivo Sanader.
Šef države primjetio je, kao i čitava javnost, značajne razlike u iskazima Sanadera, bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, te aktualnog ministra financija Ivana Šukera, s obzirom da su prva dvojica svjedočila da su čitava Vlada, vrh HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor imali detaljna saznanja o ugovorima s MOL-om, dok je Šuker tvrdio suprotno.
– Slučaj ima i političku i moralnu dimenziju jer je očito da članovi jedne te iste vlade, bivše i sadašnje, o istoj stvari govore dijametralno suprotno. Očito je da tu netko ne govori istinu, a apsolutno je važno radi kredibiliteta političara i demokracije u Hrvatskoj da se utvrdi tko govori istinu, a tko ne i tko narod, koji ga je izabrao, ne obavještava o važnim i relevantnim činjenicama na pošten i istinit način – istaknuo je predsjednik Josipović. Odgovarajući na novinarsko pitanje ne bi li i Kosor, ako je odgovorna političarka, morali satit pred istražno povjerenstvo i objasniti što je znala a što ne, Josipović je kazao kako će o tome odlučiti samo povjerenstvo. No, predsjednik smatra i kako bi premijerka trebala razjasniti kakva je saznanja ona imala o procesu privatizacije Ine.