Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počele katastarske izmjere u Raštanima

13.10.2011. 22:00
Počele katastarske izmjere u Raštanima


Na području k.o. Raštane započela je katastarska izmjera zemljišta, a radove je u Raštanima Donjima otvorio Damir Šantek, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave. Osim izmjere zemljišta projekt vrijedan 2,2 milijuna kuna podrazumijeva i upis izgrađenih objekata čime će vlasnici moći i legalizirati gradnju. Izvođač radova je Geoprojekt d.d. Opatija a rok 24 mjeseca.
– Od katastarske izmjere koja će obuhvatiti 1.112 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta velika su i dugoročna očekivanja, kaže filipjanski načelnik Igor Pedisić.
– Ove izmjere Državna geodetska uprava financira s oko 40 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od oko 60 posto vlasnici parcela i Općina, ističe Pedisić upozoravajući da se stanje ne može srediti bez svesrdne suradnje s građanima.
Najveće koristi Raštane Donje i Raštane Gornje te Općina Sv. Filip i Jakov očekuje za gospodarstvo i moguće ulagače jer se radi o strateški važnom projektu.
–  To znači da u svakom trenutku svatko, od pojedinaca pa do potencijalnog investitora, pa Općina i svi ostali, znat će se s čime raspolaže. Gruntovno i katastarski će biti potpuno sve skupa sređeno, kazao je Damir Šantek.
U tijeku su završni radovi na katastarskoj izmjeri i sređivanju zemljišnih knjiga u k.o. Sv. Filip i Jakov (1.150 hektara ) koji su započeli prije dvije i pol godine u sklopu projekta “Uređena zemlja” kad je Općina potpisala je ugovor s Državnom geodetskom upravom. Radi se o katastarskoj izmjeri na području ove općine, a investicija je “teška” oko 15 milijuna kuna. Nakon k.o. Raštane predstoji treća faza izrade katastra nekretnina u najvećoj katastarskoj općini k.o. Turanj na čak 2.577 hektara.
– Katastarska izmjera u k.o. Raštane podrazumijeva 1.112 hektara od čega je 120 hektara građevinsko područje. U Raštanima ima 1.506 katastarskih čestica i 420 zgrada, pojašnjava Valter Perčić, direktor opatijskog Geoprojekta.
Na simboličnoj svečanosti na ulazu u Raštane Donje sudjelovali su predsjednik zemljišnoknjižnog odjela Zadar Marin Došen,  načelnik područnog ureda za katastar Zadar Emil Bljajić i pročelnik Nenad Javoran sa suradnicima, voditelj biogradske ispostave Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Dalibor Čepo i drugi.
–  Važno je napomenuti da je stanje katastarskih i zemljišnih knjiga još uvijek loše, s obzirom na to da je većina postojećih katastarskih planova uspostavljeno još za vrijeme Austro-Ugarske. Građani će nakon katastarske izmjere imati riješeno vlasništvo i više neće imati problema s gospodarenjem svojom imovinom, kaže filipjanski donačelnik Vedran Zrilić.
Na početku katastarske izmjere je vrlo važna suradnja vlasnika zemljišta, lokalne samouprave i izvođača, geodeta, jer vlasnici moraju kvalitetno označiti svoje parcele za zračno snimanje. Vrlo skoro će biti organiziran zbor mještana na kojemu će ih upoznati s cijelom procedurom i onim što trebaju napraviti.
– Za desetak dana, u ponedjeljak 24. listopada, održat će izuzetno važni zborovi građana u osnovnim školama u Raštanima Donjim i Raštanima Gornjih. Zbor građana u Raštanima Donjim započet će u 17 sati a u Raštanima Gornjim u 20 sati, najavio je zamjenik direktora Geoprojekta Dragan Matišić.