Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prodajom vlastitih ekoproizvoda žele skrbiti za jedno siromašno dijete

13.10.2011. 22:00
Prodajom vlastitih ekoproizvoda žele skrbiti za jedno siromašno dijete


Osim djece i njihovih roditelja koji su od prvog dana podržali ovu akciju, veliku ulogu u svemu imale su pedagoginja vrtića Suana Medanić, stručna suradnica Evica Jerković te odgojiteljice Olivija Dokoza, Fani Paleka, Ana Dokoza, Sandra Dobrnjac, Ana Molt Demo i Danijela Antunović


Posebno veselo i zanimljivo bilo je biti sudionik prigodne prodajno humanitarne akcije pod nazivom “Sajam u našem dvorištu”, priređene u srijedu poslije podne u dvorištu zadarskog Dječjeg vrtića “Maslačak”. Tijekom njezina trajanja djeca polaznici vrtića, njih 50-ak u dobi od prve do šeste godine života, po simboličnoj cijeni od pet kuna prodavala su brojnim okupljenim roditeljima i znatiželjnicima vlastitim rukama izrađene ekoproizvode. Novac koji su djeca prikupila bit će odaslan putem zadarskog Caritasa časnim sestrama franjevkama u sirotištu u mjestu Bokavu u afričkoj državi Kongo, s namjerom jednogodišnjeg kumstva i brige o jednom djetetu polazniku sirotišta.
Zimnica iz vrtićkog vrta
Projekt o kojem je riječ uz ostalo ima cilj stjecanje iskustva i spoznaje među djecom o značenju i vrijednosti zdrave hrane te suosjećanje, empatiju i brigu za druge, posebno za one kojima je pomoć najpotrebnija. Pokrenut je u proljeće ove godine, a njegovi idejni pokretači bila su upravo djeca. U akciju se krenulo na način da je jedan dio vrta uokolo zgrade vrtića pretvoren u povrtnjak u kojem su djeca uz pomoć svojih teta odgojiteljica te njihovih roditelja pripremali zemlju, sadili sadnice te ujedno s vremenom učili kako biljke rastu. U jesen su stigli i njihovi prvi proizvodi: salata, paprika, rajčica i ostali od čega su oni napravili zimnicu. Budući da su im se pri ruci našli i plodovi u vrtu zasađenih smokava, badema i ostalih voćaka, njihove su malene ruke umijesile, a potom ispekle i razne kolače. Sve to zajednički našlo se na ovoj prigodno estetski ukrašenoj ekoprodajnoj akciji. Akcija je popraćena i sa tridesetak izloženih autentičnih fotografija, preko kojih je na slikovit način svima nazočnima prikazan početak i tijek ovog nesvakidašnjeg projekta.
Roko im dao ideju
– Inicijativa da se počne s prodajom dječjih proizvoda te da se tako sakupljena novčana sredstva uruče potrebitima potekla je od dječaka Roka, koji je za vrijeme dok su djeca za stolom jela svoje proizvode rekao: ‘Nemaju sva djeca ovako jesti.’ S obzirom na to da s djecom upravo često razgovaramo na tu temu, zajednički smo uz suglasnost i potporu njihovih roditelja odlučili pomoći potrebitima. Odluka je pala da to bude jedno dijete u navedenom afričkom sirotištu. S vremenom mi ćemo dobiti sve podatke o njemu kao i njegovu fotografiju. Na taj će način djeca našeg vrtića imati jasnu sliku kao i sva potrebna ostala saznanja o njihovu vršnjaku kojeg će oni zajedno s nama ubuduće zdušno i od srca pomagati, govori nam zadovoljno sa svime učinjenim vlasnica “Maslačka” Snježana Pavić.
 – Osim djece i njihovih roditelja koji su od prvog dana podržali ovu akciju i kojima ujedno najtoplije zahvaljujem na ovolikom odazivu, riječi hvale upućujem djelatnicama naše ustanove ravnateljici vrtića Suani Medanić, pedagoginji i našoj stručnoj suradnici Evici Jerković te tetama odgojiteljicama Oliviji Dokoza, Fani Paleka, Ani Dokoza, Sandri Dobrnjac, Ani Molt Demo i Danijeli Antunović. Svi oni su od prvog dana objeručke s djecom i njihovim roditeljima prihvatili ovaj projekt i dali sve od sebe da on uspije. Moram još dodati da naša ustanova neće stati na ovome i da ćemo nastaviti sa sličnim akcijama poput one u kojoj svake godine financijski brinemo o jednoj kninskoj obitelji.
Veselo i nesvakidašnje druženje djece i odraslih okončano je degustacijom dječjih proizvoda te degustacijom kolača i ostalih slatkih uradaka kojih su za ovu prigodu umijesile i ispekle vrijedne ruke njihovih roditelja te osoblja “Maslačka”.