Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Štanga i Sabor

13.10.2011. 22:00


Ako je netko donedavno i gajio iluzije da će u teškoj ekonomskoj situaciji predizborna kampanja imati gospodarski predznak jer je biračima danas najviše stalo do rasta životnog standarda, gorko se razočarao.
Političari su zašli u slijepu ulicu međusobnog vrijeđanja i optuživanja, a vokabular im je pokupio blato s ulice kojim se bez srama nabacuju zaboravivši i vrijeme u kojem žive i mjesto na kojem se nalaze.
Dok se oni predizborno časte uvredama s ciljem da ocrne jedni druge, radnici Đakovštine golim rukama stišću bodljikavu žicu u koju su se zatvorili da pokažu kako im je u Vladinom (ne)radnom logoru.
Suze onih koji su ostali bez kruha kao da se odbijaju o stakleno zvono pod koje su se zaklonili političari okupirani strategijom za osvajanje vlasti.
Gafova, ironičnih i sarkastičnih, a onda i uvredljivih dobacivanja, optužbi bez dokaza iz dana u dan sve je više. Predizborna nervoza sve je očitija i kod vladajućeg HDZ-a i kod Kukuriku koalicije.
Što više grme da ne žele prljavu kampanju, ona je sve prljavija, do te mjere da se više ne može slušati. Na površinu predizborne močvare svako malo ispliva žabokrečina, a nekultura javnog govora na tako visokoj razini prijeti neprihvatljivom porukom da nitko nije obavezan odgovarati za izgovorenu riječ.
Da sve polako izmiče kontroli pokazala je i sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je trebalo izglasati skidanje imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću, kako bi odgovarao zbog optužbi da je vrh HDZ kriminalna organizacija, a na koncu ju je gostujući Šeks, koji nije član tog Povjerenstva, pretvorio u mini skandal na rubu incidenta. Gordani Sobol, SDP-ovoj zastupnici, Šeks je iznervirano predbacio da se ona drži pristojnosti kao plesa oko štange.
Na to je Kukuriku koalicija odreagirala bojkotom rada Sabora, pa bi ionako počesto poluprazna sabornica mogla biti još praznija. Lopticu krivnje prebacuju jedni na druge.
Birači zdravog razuma u čudu se pitaju zar su to političari koji se nameću kao elita koja bi trebala voditi zemlju u prosperitet i istinsku demokraciju s poštivanjem rada i reda, ljudskih prava i odgovornosti za učinjeno i izgovoreno.
Oni koji primaju plaće iz džepova poreznih obveznika, u vrijeme gospodarske stagnacije najviše brinu za svoj kolačić vlasti i sve manje biraju riječi.
HDZ i Kukuriku koalicija nude sličan “magloviti” gospodarski program za kojeg je nejasno kako će se i u kojim rokovima provesti i kad će i kakve rezultate dati. Nitko neće povlačiti bolne rezove (da ne bi u osjetljivo vrijeme izgubio birače), a svi će dovlačiti investitore koji će donijeti gospodarski preporod, rast i zapošljavanje.
Kada su to javnosti izrecitirali, političari su se jedva dočekali okrenuti onom što najbolje znaju, ocrnjivanju političkih protivnika. Premijerka Kosor stalno ponavlja da ih se ne boji i pobjednički njiše bokovima, ne štedeći dlanove, a lider oporbe Milanović izjavljuje (u svojoj uzvišenosti) da ne želi nisku kampanju. Zapravo se Milanović možda nada da će HDZ sam sebe „satrati”.
Slučaj „štanga” kojeg je izazvao Šeks pod stresom, pokrenuo je Kukuriku koaliciju na bojkot Sabora, a kad se on raspusti počet će, možda još prljaviji ples.