Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Budite apostoli mira i suživota”

13.10.2013. 22:00
“Budite apostoli mira i suživota”


Predragi, želio bih Vas ohrabriti da budete prepoznatljivi svjedoci našega Gospodina. Biti katolik, biti misionar u vašem multietničkom i multivjerskom okruženju znači ljubiti svakoga onako kako je nas ljubio Isus Krist. Tu ljubav ponesite u vašu domovinu. Budite apostoli mira i suživota, poručio je papa Franjo hrvatskim hodočasnicima


Župa sv. Filip i Jakov, točno 57 Filipjanaca, članova Kulturno-umjetničkog društva Roko i klape Cantus te pučki pjesnik Ive Baričić Barba, u Vatikanu na Trgu svetog Petra su bili dio povijesti ovog kraja. Na općoj audijenciji pred oko sedamdestak tisuća hodočasnika na Trgu svetoga Petra bili su prvi do pape Franje, gotovo nadohvat ruke.
– Kao da sanjam da sam na nebu, da lebdim, ovo je tako nestvarno. Srce mi kuca kao da će iskočiti, uzbuđeno je govorila presretna Imelda Tolić iz KUD-a Sv. Roko, prenijevši zapravo oduševljene svih filipjanskih hodočasnika koje je samo nekoliko stuba dijelilo od Pape.
Alfa i omega šestodnevnog putovanja u Italiji je bio Ivan Eškinja Lantana, predsjednik KUD-a Sv. Roko i Općinskog vijeća, član Župnog vijeća.
– Bio je ovo poseban, jedinstven dan za svih nas. Ponosni smo što smo bili prvi do Pape, što nas je pozdravio. Susret s Papom je za svakog vjernika neopisivi doživljaj. Vjerujem da su sva naša srca jednako zadrhtala, kazao je Lantana.
– Na šestodnevni put u Italiju, od 57 hodočasnika među nama je i 19 hodočasnika mlađih od 18 godina, došli smo uz blagoslov župnika don Tomislava Baričevića koji je molitvu i blagoslov predvodio u autobusu pred sam odlazak, kazao je Lantana.
Tijekom kateheze papa Franjo je istaknuo:
– Vjerujem u jednu, svetu, Katoličku… crkvu. Danas promislimo što znači ovo katolička. Prvo, Crkva je katolička jer je mjesto, kuća u kojoj se naviješta cjelovita vjera, u kojoj je spasenje, koje nam je Krist priskrbio, ponuđeno svima. U Crkvi svatko od nas pronalazi što je potrebno za vjerovati, za živjeti kršćanski, za biti svet. Drugo značenje: Crkva je katolička jer je sveopća, raširena po čitavom svijetu kako bi naviještala Evanđelje svakoj osobi. I u mojoj župi je prisutna sveopća (katolička) Crkva jer je u zajedništvu s biskupom, s papom i otvorena je svima bez razlike.
– Naviještanje i svjedočenje vjere nije dužnost odabranih, nego se odnosi i na mene, na tebe i na svakoga od nas – ustvrdio je papa Franjo.
Susret s Papom i Vatikanom izazvao je opće oduševljenje Filipjanaca, a veliki dojam na njih ostavio je i Trg sv. Petra, izgrađen u 17. stoljeću, koji mnogi smatraju najljepšim na svijetu. Da ne govorimo o bazilici sv. Petra i vatikanskim muzejima, a osobito Sikstinskoj kapeli u kojoj su ostali bez daha, vidjevši svu Michelangelovu genijalnost.
– Vatikan uvijek privlači ljudsku maštu. Mnogi su uvjereni da se u Vatikanu skrivaju ne samo velike tajne, već i neprocjenjivo blago, rekao je Ivan Baričić, voditelj KUD-a.
Na odlasku iz bazilike posjetili su grob voljenog pape Ivana Pavla II., a cjelodnevni obilazak završili su posjetom Piazzi Navona, jednim od najprostranijih rimskih trgova koji ukrašavaju tri predivne fontane. Između ostalog se posjetila Fontana dei Fiumi, Fontana del Moro i Fontana dei Calderari, Piazza Venezia, Piazza Espana, Foro Romano, Koloseum, oltar domovine te Panteon, ponos Rima, jer je jedini sačuvani klasični arhitektonski spomenik u Rimu koji je podignuo Agripa.