Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ne može raditi, a u invalidsku mu ne daju

13.10.2013. 22:00
Ne može raditi, a u invalidsku mu ne daju


Vlado Budanović nema desno koljeno zbog čega nogu ne može savijati. U liječničkom nalazu stoji kako s tom dijagnozom ne može obavljati poslove koji zahtijevaju rad stojeći i hodajući, njegov poslodavac dao je pismenu izjavu kako za njega nema radno mjesto ali je zadarska komisija za invalidske mirovine neumoljiva. Šest puta odbili su mu zahtjev za mirovinom i zaključili da je liječenje u tijeku


Vlado Budanović iz Turnja (47), teško je obolio i ostao bez koljena desne noge, zbog čega više nije sposoban za rad, no liječnička komisija u Zadru već mu šesti put odbija zahtjev za invalidskom mirovinom. Očajan, bolestan i stjeran na rub egzistencije odlučio je svoju životnu priču podijeliti s javnošću. Nada se da će ona doći do nekog razumnog tko će čuti njegov vapaj i pomoći mu da izađe iz beznađa u kojem se nalazi posljednjih nekoliko godina.
– Ne znam više kud ću, ni što ću. Očajan sam. Osam mjeseci nemam nikakvih primanja, a treba od nečega živjeti. Ja ne tražim milostinju, niti se izvlačim na nekakav PTSP ili nešto slično. Moji nalazi sve govore sami za sebe, a osim toga, dosta je pogledati moje noge. Ne treba biti ni liječnik za donijeti zaključak što mogu, a što ne mogu s desnom nogom – kaže Budanović iznoseći na stol nekoliko fascikli s dokumentima i liječničkim nalazima te podižući nogavice do iznad koljena. I zaista, prizor je to koji izaziva nevjericu. Desna noga kraća mu je za tri-četiri centimetra, što regulira specijalno izrađenom obućom, a ožiljci i otekline na oba koljena čine se već na sam izgled bolnima.
– Liječnici koji su mi do sada bili u komisiji samo uzmu papire, letimično bace pogled na dijagnozu i kažu kako to nije artrotdeza koljena. Još traže od mene da hodam na prstima i petama, da savijam koljeno. Uporno im objašnjavam da ja to ne mogu i upućujem da pročitaju što mi je u nalazu s posljednje kontrole u Zagrebu napisao specijalist ortoped dr. Mislav Jelić, ali zaludu sve – priča očajni čovjek koji iza sebe ima 27 godina radnog staža.
–cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju