Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Okrećemo se isključivo brodarstvu i tražimo rješenje za »Lenac«

13.10.2013. 22:00
Okrećemo se isključivo brodarstvu i tražimo rješenje za »Lenac«


S Uljanikom dogovaramo zajedničku strategiju oko “Viktora Lenca” koja nije nužno vezana samo za prodaju. Kupnja dionica “Lenca” nije bila potez koji bi nas ugrožavao, ali odnosi trud i vrijeme. Hoće li zalihe biti dovoljne? To nitko ne zna. Radimo sve da budu i da dočekamo oporavak tržišta


U nastojanjima da konsolidiraju poslovanje iz Tankerske plovidbe stižu najave da se tvrtka okreće isključivo “core businessu” – brodarstvu. To u prvi plan, barem na Kvarneru, stavlja pitanje remontnog Brodogradilišta “Viktor Lenac” u kojem su Zadrani najveći pojedinačni vlasnici s 48,4 posto dionica. Nakon što je glavni šef Uljanik grupe Gianni Rossanda još ljetos vrlo jasno naznačio kako bi “za pravu cijenu” prodali svoj manjinski udio u “Lencu”, čini se da su na tragu ovakvih razmišljanja i u Zadru. Koliko u ovim, sve glasnijim špekulacijama ima istine, pitali smo predsjednika Uprave Tankerske plovidbe Marija Pavića, koji je početkom srpnja zamijenio “staru gardu” za kormilom ovog nekoć najjačeg domaćeg brodara koji je prošlu godinu zaključio s 524 milijuna kuna gubitka.   
– Očito je moja izjava koju sam dao jednom lokalnom portalu o tome da ne postoji ništa što se ne može prodati za dobru cijenu otvorilo prostor nagađanjima. Ozbiljan kupac bit će onaj koji pokaže interes za naš i Uljanikov udio zajedno, a takvog za sada nema, kazao je Pavić.
Kada se pozivate na udjel koji držite vi i Puljani, to bi značilo da ste s vodećim ljudima Uljanik grupe dogovorili i zajedničku strategiju oko eventualne prodaje? Pitam vas to jer kada se prije nekoliko mjeseci prvi put oglasio o ovom pitanju, predsjednik Uprave Gianni Rossanda govorio je tada isključivo o prodaji njihovog manjinskog paketa dionica.
– S vodećim ljudima Uljanika smo u kontaktu i dogovaramo buduću zajedničku strategiju oko “Viktora Lenca”, koja nije nužno vezana samo za prodaju. Ne vjerujem da bi ozbiljni investitor bio zainteresiran samo za manjinski paket.
Kako ide potraga za investitorom za projekt Rehabilitacijsko-turističkog centra Nin? Koliko je Tankerska dosad uložila u taj i druge “non core” projekte kojih se sada rješavate?
– U kontaktu smo s više zainteresiranih i očekujemo da će se do kraja godine naći kvalitetnog investitora za RTC Nin koji bi nastavio projekt tamo gdje je Tankerska stala. Budući da smo u pregovorima s potencijalnim kupcima, ne bih iznosio cifre koje su dosad s naše strane uložene u projekt. Drugi projekt je bio “Lenac” gdje smo s Uljanikom kupili natpolovični broj dionica po povoljnoj cijeni. Kad se brodarstvo oporavi, krenut će bolje i remontnim brodogradilištima. To su jedini veći “non core” projekti, od kojih trenutačno ni jedan ne donosi dobit, ali ni ne zahtijeva daljnje ulaganje.
Spomenuli ste kako je poslovanje remontnih brodogradilišta povezano sa stanjem u brodarstvu.  “Lenac” je prošlu godinu zaključio s gotovo 30 milijuna kuna minusa, ove je godine taj strmoglavi trend gubitka iz tekućeg poslovanja donekle zaustavljen, ali je prvo polugodište ipak  zaključeno s minusom. Gdje to vidite izlazak iz tog začaranog kruga i šansu za preživljavanje Tankerske i “Lenca”?
– Kriza je u svim brodogradilištima. Treba biti strpljiv. “Lenac” može imati veliku perspektivu u “off shore” poslovima i remontima platformi.
Koliko trenutačno zapošljavate pomoraca? Hoće li se još morati ići na smanjivanja njihovih plaća?
– Zapošljavano 712 pomoraca. Plaće smo uskladili sa svjetskim standardima, što je bilo neminovno. Nekim smo ih kategorijama zaposlenika povećali, a nekim smanjili. Zasad neće biti daljnjih promjena plaća na brodovima.
— cijeli članak potražite u tiskanom izdanju