Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjesto identičnih, piloti u Zemuniku sada imaju posve različite kacige

13.10.2013. 22:00
Umjesto identičnih, piloti u Zemuniku sada imaju posve različite kacige


Sklopili smo aparaturu za airbrush slikanje od motora hladnjaka koji je spojen na bocu kompresora. Malo dodatnog „farbanja”, „prespajanja” žica i cijevi i eto pravog instrumenta za oslikavanje kaciga, Kaže Kovačević


Imati unikatnu i jedinstveno oslikanu kacigu, nije samo želja svakog „bikera”, nego i pilota u eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Zemunik. Kad ne leti s kadetima, nastavnik letenja, natporučnik Juraj Kovačević u slobodno vrijeme oslikava kacige kolega pilota. Iako se za poziv pilota odlučio još u srednjoj školi, paralelno se s ljubavlju za letenje, razvijala i ljubav za slikanje.
– Većina mojih kolega htjela je oslikati svoju kacigu, ali su njihovi uraci bili privremenog karaktera. Jedan od njih se dosta često bavio tim oslikavanjem, što me na jedan način privuklo, iako je riječ o vrlo poznatoj tehnici crtanja airbrushom. Sjećam se dok sam još bio u osnovnoj školi, najveći problem bilo mi je oslikavanje sjene jer sam se najviše služio olovkom. No kad sam se „domogao” airbrusha, opći 3D dojam mojih uradaka bio je savim O. K. Iznenadilo me je koliko se to zapravo lakše postiže airbrushom, iako su mogućnosti likovnog izražavanja ovom tehnikom neograničene, kazivao nam je u svojoj maloj radionici u Pilotskoj školi Juraj Kovačević.
Kovačević nije oslikao poznate kacige koje nose Krila Oluje, no dobar glas mu je omogućio da će sljedeći posao oslikavanje kaciga hrvatske akrogrupe pripasti upravo njemu. Među svojim prvim radovima Kovačević je oslikao kacigu svoga nekadašnjeg zapovjednika Marija Pleše kojem je na bijeloj podlozi naslikao poznati lik iz crtanih filmova, Tasmanijsku neman. Možda najpoznatija kaciga je ona koju je Juraj Kovačević oslikao u povodu 15. obljetnice Vojne kapelanije arkanđela Gabrijela u vojarni Zemunik.