Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Akademskom zboru nedostaje (muških) pjevača

13.10.2016. 22:00
Akademskom zboru nedostaje (muških) pjevača


Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru početkom tjedna počeo je s audicijom za nove pjevače. U ponedjeljak je u Novom kampusu Sveučilišta učionica je bila gotovo puna novih lica, koji su se prijavili na audiciju za zbor, zbog čega je bio sretan i Tomislav Košta, njegov voditelj.
– Puno je studenata došlo na prvu audiciju. Većinom su to studentice, nedostaje nam studenata. Audicije ćemo provoditi i dalje ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati u predavaonici 103 u Novom kampusu, rekao je Košta.
Dosadašnji članovi ne trebaju ponovno prolaziti audiciju, ali novi će, dodaje, morati pustiti malo glasa. Trema je stoga bila vidljiva na njihovim licima, ali pjevačkim talentima nije presudila.
Akademski pjevački Zbor Sveučilišta u Zadru osnovan je 1992. godine na inicijativu i pod vodstvom profesora Ive Nižića. Zbor je za vrijeme Domovinskog rata pronosio glas o Zadru nastupajući po Hrvatskoj i Europi.
Kao prepoznatljiv segment sveučilišnog identiteta nastavio je s radom 2012. godine pod vodstvom profesorice Snježane Habuš Rončević, a od ljetnog semestra 2014./2015. akademske godine zbor vodi dr. sc. Tomislav Košta.
Pohađaju ga studenti svih odjela Sveučilišta, koji pjesmom njeguju hrvatsku i svjetsku glazbenu zborsku baštinu.
– Nastupamo za sve potrebe Sveučilišta, a ove godine planiramo i putovanje u inozemstvo. Prošle godine Zbor je imao 40-ak članova, a za svoj rad imamo potporu uprave i rektorice, što nas veseli, kazao je Košta.
Inače, na natjecanju folkorne glazbe “Adria Cantat” u Šibeniku 2016. osvojili su srebrnu nagradu.