Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nisam želio živjeti u rutini, već otići za svojim snovima

13.10.2016. 22:00
Nisam želio živjeti u rutini, već otići za svojim snovima


Sakupljač kivija, pizza majstor, teleoperater, pomoćni kuhar, glavni kuhar, konobar, skoro i statist u nastavku filma Alien, planinar… Šime Baričević je u posljednje dvije godine radio uistinu svašta. Taj 26-godišnji nekadašnji student agronomije na svoje prvo radno putovanje u SAD krenuo je preko jednog studentskog programa. Nakon toga prijavio se za vizu na Novom Zelandu, a kroz dva tjedna kreće u Toronto u Kanadi. Svoja iskustva putovanja i rada vani, koja se u potpunosti razlikuju od turističkih posjeta, podijelio je jučer u Gradskoj knjižnici Zadar s učenicima gimnazije Vladimira Nazora.
– Drugačiji je način kada neku zemlju upoznaješ tako da u njoj radiš, jer tek tada je uistinu upoznaješ, pojašnjava Baričević koji je u svijet otišao – da se nađe.
– Nisam želio živjeti u rutini u kojoj većina nas živi i pokušao sam otići za svojim snovima. Pa ako ih i ne ostvarim, da barem jednog dana mogu reći da sam probao. Sada, dvije godine nakon toga, isti sam kao i prije. Jedina razlika je što sam prije bio prestrašen pokazati samoga sebe. Razmišljao sam ‘što će društvo reći’… No nakon dvije godine putovanja, vidiš, što te više nije briga za mišljenje, to je bolje.
I odnos prema životnim nedaćama se promijenio. Prije bi, kaže, paničario, a sada zna da će se sve odviti kako treba.
– Znam da ne može biti loše pa pustim stvari da se odviju same od sebe. Sve situacije, pa i loše, uvijek se završe i tada ih počneš shvaćati kao neke svakodnevne stvari, pojašnjava Zadranin, koji je učenicima gimnazije Vladimira Nazora poručio da idu za svojim snovima, ili da makar to probaju.
– Netko ih neće nikad dostići, a netko hoće. Ali barem neka probaju, jer ako ne probaju, nikad neće znati, kazuje Baričević.
No ono što mu je najviše ostalo živo u sjećanju, jesu čvrsta prijateljstva s ljudima iz različitih krajeva svijeta, koja njeguje i danas.
– Iako kratka, ta prijateljstva su toliko intenzivna, da znaš da su za cijeli život. Bez obzira koliko se ne vidjeli do slijedećeg susreta, kazuje ovaj putnik, čija ćemo iskustva i nove pustolovine u Kanadi moći pratiti putem njegovih kanala na Youtubeu, Facebooku i Instagramu.