Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sijte matovilac

13.10.2016. 22:00
Sijte matovilac


Gotovo u cijeloj Europi u vinogradima i voćnjacima, na njivama i uza živice, nekad je, dok nismo tako intenzivno u poljoprivredi rabili herbicide i “flakserice”, posvuda samoniklo rastao divlji matovilac, jednogodišnja zeljasta biljka koja na kratkoj stabljici od duguljasta zelena lišća tvori malu rozetu. Brao se je od jeseni do proljeća i jeo kao omiljena vrlo zdrava salatu ugodna okusa. Danas se uzgaja u povrtnjacima i to kultivirane sorte.
Matovilac sve više ulazi kao salata u široku prehranu. Doduše cijena mu nije nimalo povoljna, ali zbog svojih hranidbenih vrijednosti valja ga kupiti. Matovilac spada među najatraktivnije zimske salate. Najukusniji je tek ubran iz vrta, a ukoliko ga predugo držite u hladnjaku gubi na kvaliteti.
Stiže iz Španjolske
Matovilac je udomaćen u našim krajevima, raste u jesen, pa čak i zimi, i tako izvrsno premošćuje vlažne i hladne mjesece, siromašne svježim povrćem. Uzgaja se od listopada do ožujka i upravo sada je krajnje vrijeme da se obavi sjetva.
Obiluje vitaminima A i C, te je bogat izvor željeza i kalija. Salata od matovilca ima 10 puta više vitamina nego salata glavatica. Listići su mu mali, tamnozelene boje i vrlo su nježni. Matovilac se preporuča za jačanje cijelog organizma. Od njega možete pripremiti ukusne salate, pa je tako odličan u kombinaciji sa ostalim salatama i raznim drugim aromatičnim travama kao što su peršin, korijandar i bosiljak. U većini slučajeva poslužuje se uz jela od ribe i bijela mesa. Matovilac sadrži ponajviše magnezija, i to u vrlo visokoj koncentraciji. Ovaj je mineral najbolji prirodni tzv. kalcijev antagonist, i kao takav sprječava nastajanje bolesti uzrokovanih prekomjernim dotokom kalcija, primjerice u stanice srčanog mišića. Stoga salata ili povrće poput matovilca jednostavno moraju biti sastavni dio jelovnika osoba koje imaju srčanih problema, ili naginju bolestima poput angine pectoris ili srčanom infarktu.
Danas se matovilac može kupiti gotovo u svim supermarketima pakovan u plastične kutije po vrlo visokim cijenama koji je na žalost došao iz Italije ili Španjolske.
Sije se omaške
Proizvodnja ove vrlo kvalitetne salate je vrlo jednostavna i trebalo bi je imati svako kućanstvo koje posjeduje okućnicu. Matovilac na našem području treba sijati iz sjemena tijekom rujna i početka listopada. Sije se omaške, a posijano sjeme plitko se zatrpa u tlo grabljicama. Jedino što treba učiniti za njegov rast i razvoj je nekoliko puta ga zaliti do nicanja. Ne samo iz sjemena matovilac se može proizvoditi presadnicama. Danas imalo bolje opskrbljen rasadnik nudi presadnice matovilca.
Matovilac se može proizvoditi za vlastite potrebe, ali i za prodaju. Ulaganja u proizvodnju su gotovo simbolično, a cijena u proljeće je odlična. Kilogram u otkupu je nekoliko desetaka kuna. Jedini veći posao je berba. Beru se cijele biljke izvlačenjem iz tla, a kasnije se odstranjuje korijenje i vanjski listovi. Nakon toga se slaže se u sandučiće koji se potapaju u vodi da bi matovilac što duže ostao svjež.