Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HDZ-ova formula: troje Zadrana, po jedan otočanin i Kotarac

13.11.2011. 23:00
HDZ-ova formula: troje Zadrana, po jedan otočanin i Kotarac


U toj formuli prolazi troje od četvero Zadrana (Božidar Kalmeta, Ana Lovrin, Grozdana Perić ili Branko Dukić), otočane će predstavljati Ante Jerolimov ili Gorana Poropat, a za posljednje mjesto konkurira mnoštvo “Kotaraca” – Branko Kutija, Nevenka Marinović, Stipe Zrilić, Davor Lončar, Željko Baradić i Milivoj Kurtov


Do isteka roka za predaju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore, koji će se održati 4. prosinca, preostalo je još samo nekoliko sati. Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) liste za 7. saziv Hrvatskog sabora moraju biti predane najkasnije večeras do ponoći, odnosno do 24 sata.
Najsloženije sastavljanje kandidacijske liste u 9. izbornoj jedinici, koja osim Zadarske županije još obuhvaća Ličko-senjsku županiju, Šibensko-kninsku županiju i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske, imala je Kukuriku koalicija s obzirom na to da na zajedničku listu izlaze kandidati četiriju stranaka (SDP, HNS, IDS, HSU). Na prijedlog zadarskog SDP-a nositelj liste u 9. izbornoj jedinici je splitski SDP-ovac Ranko Ostojić, koji inače živi u 10. izbornoj jedinici. Na listi Kukuriku koalicije u 9. izbornoj jedinici Vesna Sabolić (HNS) je na sedmom mjestu, što znači da zadarske stranke SDP, HNS i HSU daju tri kandidata za Hrvatski sabor, sigurnu Antičević-Marinović i moguće Sabolić i Dračevac-Sabljar.
Zadarski HDZ u svojoj, dosad neosvojivoj, utvrdi ponovno će imati pet od 14 mjesta, ovog puta na koalicijskoj listi s Građanskom strankom Željka Keruma. Prvi zadarski HDZ-ovac Božidar Kalmeta najvjerojatnije je prvi na listi u 9. izbornoj jedinici, a koja su još preostala četiri kandidata ili kandidatkinje sa sigurnošću se ne može reći. HDZ svoju konačnu listu već tradicionalno predstavlja tek zadnjeg sata prije isteka roka, a slično bi moglo biti i ovaj put.
Nova formula za listu HDZ-a
Županijski odbor HDZ-a je kasno navečer proteklog utorka za pet od 14 mjesta na kandidacijskoj listi predložio čak 12 kandidata. Kako neslužbeno doznajemo, u subotu navečer Predsjedništvo stranke na svojoj sjednici nije do kraja definiralo petoricu kandidata već je pronašlo solomonsko rješenje: 3 Zadrana + 1 otočanin (bodul) + 1 Kotarac.
Vjerojatno ima nezadovoljnih jer je toj jedinstvenoj formuli tek četvero Zadrana za tri mjesta – Božidar Kalmeta, Ana Lovrin, Grozdana Perić i Branko Dukić, što znači da bi na listi uz prvih dvoje sigurnih morala biti ili Perić ili Dukić. Ova formula jamči i predstavnika otočana, a to je Ante Jerolimov (Preko) ili Gorana Poropat (Kukljica). Najveća je gužva među kandidatima u zadarskom zaleđu, gdje za jedno jedino mjesto konkurira čak šest kandidata – Branko Kutija, Nevenka Marinović, Stipe Zrilić, Davor Lončar, Željko Baradić i Milivoj Kurtov.
Vremena za HDZ su teška. Sasvim sigurno da će u sljedećih 20 dana do izbora nastojati uvjeriti svoje biračko tijelo da im bez obzira na sve afere, koje ga prate, daju glas. Usprkos nepovoljnim anketnih rezultata i dalje su (ne)opravdano uvjereni kako će 9. izborna jedinica i dalje za sve stranke, koalicije i neovisne liste ostati bastion HDZ-a.
Mogu li uzeti mandat?
Do jučer je bilo poznato da će se u 9. izbornoj jedinici kao nositelj HSLS-ove liste nadmetati i politički veteran Dražen Budiša, dok je prvi na listi Dragutina Lesara Hrvatskih laburista umirovljeni televizijski novinar Drago Čulina. Blok umirovljenika zajedno dr. Ljube Jurčića s Akcijom socijaldemokrata Hrvatske, Splitskom strankom umirovljenika i Strankom umirovljenika Hrvatske predvodit će Ivan Špika iz Trogira.
Koaliciju pod nazivom “Pravaški kišobran”, koju čine HSP dr. Ante Starčević i Hrvatska čista stranka prava (HČSP) predvodit će tajnik HČSP-a Luka Podrug, dok će listu Hrvatske stranke prava (HSP) predvoditi umirovljeni pukovnik Mirko Čondić, ratni vojni invalid i nekadašnji čelnik Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata. Nositelj liste Hrvatske seljačke stranke (HSS) za 9. izbornu jedinicu je Zoran Smolić, dožupan Šibensko-kninske županije.
U izbornu bitku još će i politički pokret Hrvatski rast – Hrast te neovisna lista kontroverznog primoštenskog načelnika Stipe Petrine, Neovisna lista umirovljenog župnika dr. Ivana Grubišića, SHZ Miljenka Marića, Akcija mladih, Zeleni Hrvatske…


Prje četiri godine 24 lista i po 60,5 posto birača




Na posljednjim parlamentarnim izborima prije četiri godine na 746 glasačka mjesta od 428.590 birača s pravom glasa glasovalo je 259.527 birač ili 60,5 posto. Na izbore je izašlo čak 24 kandidacijskih lista, od toga četiri koalicijskih političkih stranaka i dvije neovisne liste, Drage Krpine i splitske liječnice Đule Rušinović Sunara. Za 14 zastupničkih mjesta borilo se čak 336 kandidata ili 24 kandidata za jednu saborsku fotelju. Od 24 kandidacijske liste samo su HDZ i SDP prošli izborni prag rezultatom 10:4 za HDZ.


Pet zadarskih zastupnika


Zadarske boje u proteklom, šestom, sazivu Hrvatskog sabora branilo je pet zastupnika, prva zadarska SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović te četiri zastupnika iz kvote HDZ-a. Zadarski HDZ je 2007. godine imao pet od 14 kandidata na stranačkoj listi. Prvi na kandidacijskoj listi Božidar Kalmeta je ostao ministar, a u saborske fotelje su sjeli svi preostali Zadrani – Ivo Grbić, Ana Lovrin (ministrica pravosuđa do listopada 2008.), Branko Kutija i Nevenka Marinović.


Registrirano 116 stranaka


Na hrvatskoj političkoj sceni u zemlji od oko 4,5 milijuna stanovnika trenutačno je registrirano čak 116 stranaka koje imaju pravo sudjelovanja na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. Osim što ta nevjerojatna brojka 116 u stranačkoj šumi zbunjuju birače to ne znači, naravno, da će sve to pravo i iskoristiti. Mnogo je avanturista koji se zavaravaju da mogu voditi stranku ili s nezavisnim listama učiniti nešto konkretno, u prvom redu ući u Hrvatski sabor. To slikovito pokazuje sastav upravo raspuštenog 6. saziva Hrvatskog sabora, koji su činili pripadnici tek deset stranaka, uz predstavnike nacionalnih manjina.