Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Ragbijaši sretni s onim što imaju

13.11.2011. 23:00
Ragbijaši sretni s onim što imaju


Vjerujem da ćemo u doigravanju pokazati još više te osigurati ostanak koji nam je primarni ovosezonski cilj – kaže Vunjak


Priča o zadarskom ragbiju započela je u Njemačkoj, gdje se 80-ih godina srednjoškolac Zlatko Vunjak inficirao sportom koji je u mnogim zemljama popularniji čak i od sveprisutnog nogometa. Jednakim ga je žarom nastavio igrati i po povratku u domovinu, no fakultetske obveze, a nedugo zatim i rat, udaljile su ga od travnjaka te je sportsku karijeru podredio vojnoj službi. Povremeno je nastupao za momčad Hrvatske ratne mornarice, da bi se ragbiju ponovno posvetio 2004.
– Bio sam član stručnog stožera Hrvatske U-17 i U-18 reprezentacije, pa su ljudi iz Saveza potencirali ideju da se i u Zadru osnuje klub. Znao sam da će to biti težak put, posebno u sredini u kojoj ragbi nikad nije postojao, no uspjeli smo. Ragbi klub Zadar osnovan je 2007. godine i od tada polako, ali sigurno napreduje – upoznaje nas trener momčadi koja je prvi službeni nastup upisala 2008., konkurirajući u Prvenstvu Hrvatske u ragbiju “sedmici” (verzija sa sedam igrača). Uskoro su se Zadrani predstavili i u najpopularnijoj “petnaestici” (rugby union), od utakmice do utakmice sakupljali sve više iskustva i sve više članova, dok su lani izborili pravo sudjelovanja u elitnom razredu. “Zeleni” su danas članovi Prve lige, u kojoj su u Regiji Jadran zajedno sa splitskom Nadom, Sinjem i Makarskom rivijerom okončali jesenski dio prvenstva.
U iščekivanju prve pobjede
Prvu fazu natjecanja novaci u ligi su sa šest poraza zaključili na posljednjem mjestu u skupini, međutim, Vunjak naglašava da je i samo sudjelovanje uspjeh.
– Izmijenjeni sustav natjecanja (od ove sezone op.a.) bio je ključni preduvjet da bismo uopće mogli nastupiti u Prvoj ligi. Kao vodeća momčad Druge lige lani smo zaslužili pravo nastupa, no da smo morali odlaziti na gostovanja po cijeloj Hrvatskoj, takve financijske zahtjeve sigurno ne bismo mogli pratiti. Jednostavno, morali bismo odustati od Prve lige – objašnjava strateg Zadra, dodajući:
– Ovako smo dobili priliku puno lakše zatvoriti financijsku konstrukciju, odnosno igrati u skupini s najboljim hrvatskim klubovima. Iznimno sam zadovoljan zbog činjenice da smo iz kola u kolo napredovali; odigrali smo šest utakmica i pokazali rapidan rast, kako u izvedbi, tako i u rezultatima. Kada sve zbrojimo, na kraju jesenskog dijela prvenstva mogu biti ponosan na svoje igrače. Vjerujem da ćemo u doigravanju pokazati još više te osigurati ostanak koji nam je primarni ovosezonski cilj.
Najbliže pozitivnom rezultatu bili ste u dvobojima sa Sinjom. Posebno u drugoj utakmici u Zadru. Žalite li za propuštenom prilikom da već u jesenskom dijelu upišete prve prvoligaše bodove?
– Šteta, jer smo u toj utakmici vrhunski odradili defanzivni dio, imali smo dobrim dijelom inicijativu i više nego izglednih minus tri u drugom poluvremenu. Međutim, u trenucima kada se lomio rezultat zaradili smo dva isključenja, od kojih je jedno bilo potpuno nepotrebno, a mi još uvijek nismo momčad koja prevagu može ostvariti s 13 igrača na terenu. Kasnije se bilo teško vratiti.
U doigravanju za ostanak Vunjakova se momčad na proljeće sastaje sa Siskom, posljednjeplasiranim sastavom Regije sjever. Koliko može Zadar u dvije odlučujuće utakmice?
– Iako se Sisak pojačao u odnosu na prošlu sezonu, ima perspektivnu generaciju mladih igrača i sigurno će biti ozbiljan suparnik, vjerujem da možemo reprizirati prošlogodišnji uspjeh – pobijediti ih u obje utakmice. Nadamo se prolazu dalje, ako ništa, onda zbog podatka da smo lani u Sisku slavili 31:0. Volio bih kada bismo uzvrat igrali u Zadru, no kako god bude, dat ćemo sve od sebe da doigravanje okončamo što bezbolnije. Svi igrači su izuzetno motivirani i nestrpljenjem očekuju te dvije utakmice.
Asketski uvjeti
A do proljeća “zeleni” će formu brusiti na turnirima i prijateljskim utakmicama, odnosno na improviziranom terenu u Zrakoplovnoj bazi Zemunik. Asketski uvjeti njihova su najveća ali, kaže Vunjak, ne i nepremostiva prepreka.
– Sretni smo i s onim što imamo, budući da na smo na počecima mogli trenirati samo po zadarskim parkovima. Zato smo izuzetno zahvalni ljudima iz Zrakoplovne baze koji su nam izašli u susret. Bez njih bi se ovaj klub raspao još 2008. godine.
Vunjak je, poput ostalih članova kluba, amater i pokreće ga isključivo ljubav prema ragbiju. Za razliku od većine lokalnih sportskih kolektiva ragbijaši se do sada nisu financirali iz stavke javnih potreba u sportu Grada Zadra, a sredstva su priskrbljivali isključivo iz članarina. Ipak, Prva liga postavlja veće zahtjeve od Druge, pa su se u Klubu također odlučili otvoriti dlanove.
– Predali smo potrebnu dokumentaciju te se nadamo da će nam Grad osigurati barem dio potrebnih sredstava. Dogodine nas očekuje dosta utakmica, koje nećemo moći odigrati ne zatvorimo li financijsku konstrukciju.
Osim ostanka u prvoligaškom društvu, imate li za 2012. još nekih planova?
– Ovih dana krećemo sa ženskom selekcijom, a uz nju u 2012. želimo imati i U-13, odnosno U-15 momčad. Ovdje se ponovno radi o financijskim izdacima – možda i presudnoj stavci – no mlađi uzrasti uglavnom nastupaju po turnir sistemu, pa su i troškovi natjecanja znatno manji. Nadam se da će naši planovi zaživjeti, a ragbi se u Zadru popeti stepenicu više.


Treninzi bez gola




Vunjak je objasnio zašto Zadrani na utakmicama znaju promašiti ono što većina njihovih protivnika pogađa bez poteškoća.
– Da smo mogli vježbati kaznene udarce i pretvaranja ostvarili bismo puno povoljniju razliku u pogocima, međutim, na našem trening igralištu nismo u mogućnosti postaviti golove. Vidimo ih tek na utakmicama.


RK Zadar u sezoni 2011./12.


Vedran Eškinja, Robert Lončarić, Domagoj Klečina, Marko Burčul, Antonio Nagy, Igor Bjelobavić, Daniel Baričić, Šime Eterović – Sorić, Marin Bezenšek, Tomislav Ražnjević, Dino Troskot, Renato Mladina, Ivan Batarelo, Toni Pavelić, Boris Delonga, Darko Komar, Ivan Andabak, Marinko Klarić – Kukuz, Ante Žolo, Ante Batarelo, Mario Vedrić, Darko Fatović, Krešimir Mijić, Marin Labrović, Mislav Mikas, Ante Rogulj, Davor Vrgoč, Grgur Kovačić, Renato Babić, Luka Beneta, Davor Solomun. Trener: Zlatko Vunjak.


Ragbi union, ragbi league i ragbi 7


Ragbi (izvorno rugby) podrazumijeva sve sportove koji su oblik nogometa, a razvili su se u školi Rugby u Engleskoj. Ragbi union, ragbi league i manje srodni američki, kanadski te australski nogomet nastali su iz ragbija. Pod pojmom ragbi danas se uglavnom podrazumijevaju ragbi union i ragbi league. U prvoj hrvatskoj ligi igra se najraširenija union inačica, koja se od leaguea najviše razlikuje po broju igrača na terenu (u unionu petnaest, a leagueu trinaest), odnosno po igri nakon obaranja protivničkog igrača. Pored spomenutih, postoji i ragbi 7, disciplina u kojoj se sastavi predstavljaju sa sedam igrača, a znanja demonstriraju unutar 14 minuta atraktivne i dinamične igre. Pravila u “sedmicama” tek su neznatno izmijenjena u odnosu na “veliki” ragbi.


PRVA HRL


Regija Jadran
Nada  15, Sinj 12, M. rivijera 11, Zadar 6
Regija Sjever
Zagreb 12, Vilani 9, Mladost 7, Sisak 4