Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ozlijeđena u nesreći umrla je nakon tri i pol mjeseca

Autor: Minja Gugić

13.11.2012. 23:00
Ozlijeđena u nesreći umrla je nakon tri i pol mjeseca


Nesreća se dogodila krajem ožujka prije dvije godine u mjestu Dobropoljana na otoku Pašmanu. Optuženi Mate Tomasov je kawasakijem naletio na petero mještana koji su se vraćali s večernje mise. Svi su bili ozlijeđeni, a najteže Marica Ćosić koja je nakon tri i pol mjeseca preminula u bolnici
Mate Tomasov, 29-godišnji brat Marina Tomasova, poznatog zadarskog nogometaša, trebao je jučer sjesti na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru pred sutkinju Sandru Radanović zbog prometne nesreće kojom je prouzročio smrt tada 80-godišnje Marice Ćosić, 29. ožujka prije dvije godine u mjestu Dobropoljana na otoku Pašmanu.
No na traženje njegova odvjetnika Ive Brkića jučerašnja je rasprava odgođena.
Nije bio pijan
Nesretna je žena preminula 14. srpnja 2010. godine nakon što joj je zbog težine ozljeda bila potrebna operacija. No, kako smo saznali nakon operacije je došlo do komplikacija u liječenju te je preminula u zadarskoj Općoj bolnici, a četvero njezinih sumještana s kojima je bila u društvu vraćajući se s večernje mise, prošlo je s ozljedama koje nisu ugrozile njihov život.
Sada optuženi Tomasov tada je vozio motocikl marke kawasaki te ih je “pokosio”. Kako se kasnije utvrdilo očevidom, mladić nije bio pod utjecajem alkohola, imao je svu potrebnu motociklističku opremu i uredne papire, a na umirovljenike je naletio prednjim dijelom motocikla nakon što je zbog neprilagođene brzinu izgubio kontrolu nad upravljačem jer ga je, navodno, svojim svjetlima zaslijepio auto s kojim se trenutak prije nesreće mimoišao. Tomasov nije bio ozlijeđen, ali je petero umirovljenika ostalo ležati na cesti.
Hebrang pomogao
Riječ je o Anki Ladić, te dva bračna para – Anti i Marici Ćosić te Stanku i Zorici Tomasov. Uglavnom se radilo o prijelomima ekstremiteta, no u slučaju nesretne Marice Ćosić bile su u pitanju i unutarnje ozljede zbog kojih je kasnije i preminula.
Ozlijeđeni umirovljenici tada su imali sreću u ovoj teškoj nesreći jer se zaustavilo odmah prvo vozilo koje je naišlo cestom, a u njemu je igrom slučaja bio hrvatski političar, dr. Andrija Hebrang te je potom naišao i drugi poznati zadarski liječnik i ortoped u biogradskoj Ortopedskoj bolnici, dr. Alfio Poropat. Liječnici su unesrećenima odmah pružili prvu pomoć te pozvali sanitetsko vozilo i sanitetski brod za hitan prijevoz u zadarsku Opću bolnicu gdje su sumještani hospitalizirani.
Ukoliko se optuženom Mati Tomasovu dokaže krivnja, za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, zakonom je zapriječena zatvorska kazna od šest mjeseci pa do pet godina.