Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Uvjereni u oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču

Autor: Velimir Brkić

13.11.2012. 23:00
Uvjereni u oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču


Uvjeren sam u oslobađajuću presudu hrvatskim generalima. Ako budu osuđeni barem jednu sekundu bit će to zapravo presuda Republici Hrvatskoj, a time i hrvatskim vitezovima, hrvatskim braniteljima, uvjeren je Goran Burčul, predsjednik zadarske podružnice Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata
rvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač na Haškom sudu u prvom stupnju 15. travnja 2011. godine dobili su drakonske kazne za udruživanje u zločinački pothvat. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina. Vijest koja se s nestrpljenjem i zebnjom očekivala jednostavno je šokirala i uznemirila hrvatsku javnost.
U petak 16. studenoga peteročlano Žalbeno sudsko vijeće objavit će drugostupanjsku i konačnu presudu hrvatskim generalima.
– Nakon prvostupanjske presude, kad smo očekivali slobodu naših generala, stvari su postale jasne, Haški sud je zapravo politički sud. Da je po Božjoj pravdi junaci Domovinskog rata ne bi bili osuđeni niti jedan jedini dan, rekao je Klaudio Vidaić, dopredsjednik HVIDR-e Zadar.
Dodao je kako je Gotovina profesionalni vojnik koji u oslobodilačkom Domovinskom ratu nije prekršio ni jedan jedini ratni kodeks.
– Sad je najvažnije da presuda u petak prijepodne padne u vodu i da se generali Gotovina i Markač vrate svojim obiteljima. Sve je u Božjim rukama, govori Vidaić ističući kako su žrtvovanja generala velika, nesebična i plemenita.
U žalbenom postupku obrane oba generala bila su okružena jakim međunarodnim stručnjacima za žalbeni postupak, međutim, Žalbeno vijeće odbilo je uvođenje novih dokaza, što je u javnosti ocijenjeno kao loš znak.
– Uvjeren sam u oslobađajuću presudu hrvatskim generalima. Ako budu osuđeni barem jednu sekundu bit će to zapravo presuda Republici Hrvatskoj a time i hrvatskim vitezovima, hrvatskim braniteljima, uvjeren je Goran Burčul, predsjednik zadarske podružnice Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata.
Svojevrsni optimizam, kaže, vratio se ljetošnjim nalogom Vijeća da tužiteljstvo razradi svoje teze o mogućoj krivnji po alternativnim oblicima odgovornosti, što je puno blaže od sudjelovanja u tzv. zajedničkom zločinačkom pothvatu.
– Kako uopće nema elemenata za postojanje zločinačkog pothvata, onda je jedino što Žalbeno vijeće može učiniti to da i Gotovinu i Markača oslobodi svake krivnje i odgovornosti. Najsretniji ću biti da već u subotu organiziramo veličanstveni skup i dočekamo našeg generala Antu Gotovinu u njegovom i našem Zadru, tvrdi Goran Burčul.
A obiteljima dvojice generala sada je važan samo jedan trenutak, devet sati ujutro, 16. studenoga.


U četvrtak u 18 sati misa za generale u katedrali sv. Stošije


Pozivaju se vjernici Zadarske nadbiskupije da u četvrtak 15. studenoga u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18 sati sudjeluju u slavlju svete mise i molitve Bogu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, kojima će dan poslije biti izrečena pravomoćna presuda u Haagu. Misa je molitva za sve generale i branitelje i zahvalnost za njihovu žrtvu u obrani domovine. U tom zajedništvu će sudjelovati i pripadnici svih braniteljskih Udruga Zadarske Županije i Grada Zadra.
“Zajedno molimo Gospodina i stavimo sve svoje pouzdanje u Njegove moćne ruke! Već više godina molili smo po našim crkvama diljem Zadarske nadbiskupije za naše uznike u Haagu. U petak 16. studenoga sud u Haagu će izreći presudu našim hrvatskim generalima, herojima Domovinskog rata. Kakva će ta presuda biti, ne znamo. Nadamo se oslobađajuća, na radost hrvatskom narodu. No ako i ne bude tako, naša potpora hrvatskim uznicima, duhovna i moralna, neće izostati”, u ime subraće svećenika koji su molitvu organizirali, poručio je don Zdenko Dundović, župnik Zemunika Donjeg.




Zajedno i dostojanstveno za istinu


U povodu drugostupanjske presude generalima Markaču i Gotovini braniteljske udruge iz Domovinskog rata u RH pozvale su hrvatske građane na okupljanje na svetim misama za pravednu presudu generalima koje će se u četvrtak navečer održati u svim hrvatskim gradovima u RH, BiH i u dijaspori. Centralno okupljanje bit će na misi u Zagrebačkoj katedrali u 19 sati. Sljedeći dan, u petak, stoji u priopćenju, zajedno će dočekati presudu, ma kakva ona bila, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu te na trgovima naših gradova i naselja.
Danas će se na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, s početkom u 10 sati, održati središnji skup potpore pod geslom “Zajedno i dostojanstveno za istinu”, na kojem će govornici u ime organizatora biti Josip Klemm, te Željko Dilber, prijatelj generala Gotovine i Markača.